4 címke "Ybl Miklós-díj"

Eredmény: 1 - 4 / 4

Ybl Miklós-díj építészeti kiállítás 2013 megnyitója

01-nyitolap01-kicsi A 2013-ban Ybl Miklós-díjjal kitüntetett Bachmann Bálint DLA, Ferencz Marcel DLA, Molnár Csaba DLA, Kravár Ágnes és id. Sisa Béla, valamint a többi pályázó anyaga tekinthető meg a kiállításon.

A kiállítás megtekinthető: 2013. március 12-ig hétfő-péntek 10-16-ig

Elhunyt Novák István DLA (1938-2013) építész 2013. február 4-én

Novak Istvan-ff Elhunyt Novák István DLA építész, Szeged díszpolgára, a csongrádi megyeszékhely korábbi főépítésze.
A szakember az elmúlt években sem pihent, fiával közös tervezőirodájának irányítása mellett Makó, Orosháza és Szarvas főépítészeként dolgozott.
Az Ybl-díjjal és Príma Primissima Díjjal kitüntetett művész január 16-án ünnepelte 75. születésnapját.

Ybl Miklós-díj kiállítás 2012

Ybl-dij kiallitas-ffA pályázatra beérkezett munkákból összeállított kiállítás március 14-étől április 2-áig volt megtekinthető a FUGA Építészeti Központban (1052 Budapest, Petőfi Sándor utca 5.).

Ybl Miklós-díj

ybl-dij

Az Ybl Miklós-díjat 1953-ban alapította a Magyar Népköztársaság Minisztertanácsa (1069/1953. (XI. 6.) határozat), mely az építészeti tevékenységért kapható legrangosabb szakmai kitüntetés. 1964-ig évente hat I. és hat II. fokozatú díjat adományoztak, 1964-1977 között harmadik fokozatú díj adományozására is volt lehetőség, majd 1978-tól évi tízre csökkent a díjban részesíthetők száma.

Az építészeti díjak újabb szabályozására és új díjak alapítására 1992-ben került sor. Ekkor úgy rendelkeztek, hogy az Ybl Miklós-díj életműért adható díj, amely a hazai környezet építése, alakítása és értékmegőrzése érdekében huzamosan kifejtett kimagasló gyakorlati és/vagy elméleti építészeti alkotó tevékenység, életmű elismeréséül és csak egyéni teljesítmény alapján adományozható. Ezt követően évente legfeljebb 5 díjat adnak ki, így nőtt annak eszmei értéke is. A díjat ugyanaz a személy 5 éven belül csak egyszer, és életútja folyamán legfeljebb kétszer kaphatja meg. Újabb díj adományozására csak olyan teljesítmény alapján lehet javaslatot tenni, amelyet a javasolt személy a korábban adományozott díj elnyerése óta ért el. Egy díj nem osztható meg két vagy több személy között.
A díjjal emlékplakett, az adományozást igazoló oklevél és pénzjutalom jár.

A beadott javaslatokat (pályázatokat) az Ybl Miklós-díj Előkészítő Bizottság elemzi és rangsorolja. Ezt követően a bizottság a mindenkori belügyminiszternek tesz javaslatot. A díjak átadása az érintett évet követő év március 15-éjének megünnepléséhez kapcsolódik, díjátadó az érintett miniszter.

A díjjal emlékérem, az adományozást igazoló oklevél és pénzjutalom jár. Az érem bronzból készül, kör alakú, 60 mm átmérőjű Borsos Miklós alkotása. Egyik oldalán Ybl Miklós dombormű arcképe, a szélén YBL felirat, valamint Borsos mesterjegye látható. A másik oldalán vésett felirattal az adományozott neve és az adományozás évszáma található.
Átadására március 15-e megünneplésének keretében kerül sor.


Az YBL MIKLÓS-DÍJ TÖRZSKÖNYV tartalmazza az Ybl Miklós díj alapításáról szóló adatokat, valamint az 1953 óta díjazottak névsorát.