A Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztje

.

A Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztje a magyar állam által adományozható legmagasabb kitüntetésnek, a Magyar Köztársasági Érdemrend fokozata.
Az Érdemrendet nagyra becsüli a nemzet szolgálatában, az ország fejlődésének elősegítésében, a haza érdekeinek előmozdításában és az egyetemes emberi értékek gyarapításában kifejtett kimagasló, példamutató személynek adható.


Leírása

  • A Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztje (polgári tagozat) leírása:

Tisztikereszt

A kereszt előlapja megegyezik a „nagykereszt a lánccal” fokozatnál leírtakkal, de a kereszt kicsit domborított formájú és hátoldalán tűvel rögzíthető. Továbbá a kereszt előlapján középen zöld babérkoszorúval körülvett kerek sötét smaragdzöld mező van. Anyaga: aranyozott ezüst, zománc. Mérete: 52 mm. Tartozékai: szalagsáv, gomblyukjelvény (rozetta). A szalagsáv smaragdzöld fehér szegélyes, 40 mm széles, a rajta a magyar címer miniatűrje látható, aminek mérete: 10 mm. A gomblyukjelvény kerek smaragdzöld zománcos mezőben a magyar címer miniatűrjét ábrázolja. A gomblyukjelvény mérete: 15 mm.

  • A Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztje (katonai tagozat)leírása:

A kereszt előlapja megegyezik a „nagykereszt a lánccal” fokozatnál leírtakkal, de a kereszt kicsit domborított formájú és hátoldalán tűvel rögzíthető. Anyaga: aranyozott ezüst, zománc. Mérete: 52 mm. Tartozékai: szalagsáv, gomblyukjelvény (rozetta). A szalagsáv vörös fehér szegélyes, 40 mm széles, a rajta a magyar címer miniatűrje látható, aminek mérete: 10 mm. A gomblyukjelvény kerek vörös zománcos mezőben a magyar címer miniatűrjét ábrázolja. A gomblyukjelvény mérete: 15 mm.

Kapcsolódó cikkek