Stadion a stadionban: különleges megoldással épül az új nemzeti stadion

.

legifotoA leendő Nemzeti Olimpiai Központ területe

Több hónapos hazai és nemzetközi szakértői egyeztetés után elfogadta a kormány a Nemzeti Olimpiai Központ, vagyis a Puskás Ferenc Stadion felújításának és a körülötte létesítendő sportpark építésének koncepcióját. A „stadion a stadionban” megoldással épülő új aréna az egész magyar sport szempontjából kiemelkedő fontosságú beruházás.
2011 őszén döntött a kormány egy új nemzeti labdarúgó-stadion felépítéséről. Azóta intenzív szakértői és tervezői munka zajlott annak érdekében, hogy sportszakmai, városépítészeti, turisztikai és költségvetési szempontból is a lehető legjobb megoldás szülessen.
Az elmúlt egy évben három koncepció „vetélkedett” egymással: a régi mellett, a régi helyén, a régiben. A szakértői egyeztetések során egyértelművé vált, hogy a magyar sportnak nem csak egy új labdarúgó stadionra, hanem egy, a többi sportágnak is otthont adó különleges helyre van szüksége. Így született meg a „stadion a stadionban” ötlete, ami gyorsabb és takarékosabb a korábbi elképzeléseknél.

Az új nemzeti stadion nem csak labdarúgó-mérkőzések megrendezésére lesz alkalmas, az új edzőközpontban világszínvonalú körülmények között készülhetnek a magyar sportolók, olimpikonok.
Az új nemzeti stadion nem csak labdarúgó-mérkőzések megrendezésére lesz alkalmas, az új edzőközpontban világszínvonalú körülmények között készülhetnek a magyar sportolók, olimpikonok.A „stadion a stadionban” koncepció nem példa nélküli a világon.

Ami újdonság – és a beruházást lebonyolító Nemzeti Sportközpontok reményei szerint az egész világ a csodájára jár majd – hogy a régi és az új lelátó közötti rész sem marad kihasználatlanul.

Az új nemzeti stadion alkalmas lesz a legrangosabb labdarúgó-mérkőzések, valamint nagyszabású koncertek megrendezésére, és egyben létrejön egy több tízezer négyzetméteres edzőközpont, amelyikben világszínvonalú körülmények között készülhetnek a magyar sportolók, olimpikonok. Természetesen a létesítményben kereskedelmi egységek – szálloda, étterem, üzletek, konferencia terem – is helyet kapnak, amelyek biztosítják az üzleti alapú működést.

A kormány arról is döntött, hogy az újonnan létrejövő Nemzeti Olimpiai Központ részeként megújul a Körcsarnok és a Millenáris Velodrom, felépül egy új úszó- és vízilabdaközpont, felújításra kerül a Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnok főépülete és megvalósul egy új 5000 fős – igény esetén bővíthető – atlétikai stadion, valamint egy fedett atlétikai edzőpálya.A Nemzeti Olimpiai Központ beruházás 2013-ban indul és a tervek szerint 2017-ben fejeződik be.

(Forrás: Nemzeti Sportközpontok)

További információk: Magyar Közlöny 2013/64. szám