Átadták a 2013. évi Kós Károly-díjakat

.

Minden évben Kós Károly születésnapja alkalmából, december 16-án adja át az elismeréseket. Idén a díjakat a Belügyminiszter megbízásából Dr. Felkai László közigazgatási államtitkár adta át a Belügyminisztérium Márvány Aulájában.

A Kós Károly-díj 2013. évi díjazottjai:


A Magyar Zarándokút Egyesület építész csoportja a spanyolországi El Camino szellemiségéhez hasonlóan működő hazai zarándokút létrehozását tűzte ki célul. A Magyar Zarándokút egy keresztény szellemiségű út, amely magyarországi szent helyeket köt össze, különböző történelmi utak (római út, jeruzsálemi zarándokút, stb.) fedésében. A közel 600 kilométeres út, amely Esztergomból vezet Máriagyűdre, keresztmetszetet ad hazánk természeti és építészeti értékeiről. Az útvonal olyan legendákat, ősi hagyományokat őrző szakrális helyeken megy keresztül, mint a Pilis, a Kiskunsági Nemzeti Park vagy a Mecsek.

Kos Karoly dij7Magyar Zarándokút Egyesület építész csoportja (Fotó: arch.hu)

A CompArt Stúdió Kft. által működtetett „Minerva térinformatikai rendszer" egy maroknyi építész és számítógépes szakember, illetve egy támogató önkormányzat elismerésre méltó munkája. A rendszer saját fejlesztésű elemei - annak több száz rétege mellett - alkalmasak arra, hogy a települési önkormányzatok integráltan kezelhessék és pillanatok alatt elérhessék helyi örökségvédelmi nyilvántartásukat, az oda tartozó fényképekkel, archívumokkal, tervdokumentációkkal és egyéb kapcsolódó háttéranyagokkal. Munkájuk a mai kor kihívásainak eleget téve képezi alapját a helyi értékmentés, értékleltár készítésnek. Kísérletnek indult, mára négy önkormányzat nélkülözhetetlen eszköze a rendszer.

Kos Karoly dij11Buda Miklós, a CompArt Stúdió Kft. vezetője (Fotó: arch.hu)

2013. december 16.

(Forrás: BM sajtóközlemény)

 

Kattintson a képre a nagyobb mérethez