Átadták a ZÉOSZ zöldtető és zöldfal díjait

.

Átadták a 15 éve alakult Zöldtető-és Zöldfal Építők Országos Szövetsége nyáron meghirdetett Az Év zöldtetője és Az év zöldfala pályázatok díjait 2014. október 16-án a FUGA-ban.

zoldepiteszet-21

Budapesten több, mint 1 millió négyzetméter zöldtetőt és tetőkertet, valamint legalább 3 tucat kisebb-nagyobb vertikális zöldfalat találhat a leleményes városlakó.

Zöldtetőnek nevezzük azokat a növényzettel borított födémeket, ahol a kertészeti és a szigetelési rétegek szerves egységet alkotnak. Azért ez az elsőre bonyolultnak tűnő meghatározás, mert nem hívjuk zöldtetőnek, tetőkertnek azokat a teraszokat, lapos tetőket, ahová a nyári melegben egyszerűen kipakoljuk a cserepes, dézsás növényeinket, hogy egy kis zöld foltot teremtsünk magunknak.  A tetők növényzettel való borítása nem mai találmány: több évszázadra visszanyúló hagyományai vannak, főleg a szélsőséges éghajlatú területeken, mint pl. az Északi-sarkkör vagy az Egyenlítő menti területek. Ez nem véletlen, hiszen hőmérsékletkiegyenlítő hatására már régen rájöttek: északon fűti, délen pedig hűti a zöldtetők alatt lakókat. A modern építészetben a XX. század elején La Corbusier alkalmazta a gyakorlatban is hitvallását, miszerint “Nem hagyhatjuk, hogy épületeink tetőfelületei csak a palák és a csillagok párbeszédére legyenek fenntartva.”

Kertészeti szempontból kétféle zöldtetőtípust különböztetünk meg. Az egyik az extenzív zöldtető, ahol 5-10 cm-es ültetőközegbe ültetjük a helyi klímában már bizonyítottan szárazságtűrő, ellenálló, évelő, főleg pozsgás növényfajokat.Intenzív zöldtetőről beszélünk a minimum 30 cm ültetőközegű, akár a talajszinti kerttel megegyező tetőkert kialakításakor. A kertészeti réteg vastagságának csak a statikai terhelhetőség szab határt, 1-1,5 m mély talaj esetén akár már kisebb fákat is telepíthetünk.
A Zöldtetőkről: Zöldtetőkről.pdf

A zöldfalak növénnyel benőtt függőleges felületek, amelyeket két főcsoportra oszthatunk: természetes zöldfalakra és épített zöldfalakra. A természetes zöldfalak jellemzője, hogy a növények gyökérzete közvetlen kapcsolatban van a termőtalajjal, és növekedésük vertikális jellegű. Az épített zöldfalak jellemzője, hogy a növények gyökérzete nincs közvetlen kapcsolatban a termőtalajjal, és növekedésük horizontális jellegű.

A természetes zöldfalaknak két megjelenési formája van, a sövényfalak és a futtatott zöldfalak. A sövényfalak megjelenése növényalkalmazástól függően lehet nyírt vagy nyíratlan, örökzöld vagy lombhullató. Ezekkel a zöldfalakkal többnyire történeti kertekben találkozhatunk. A futtatott növényfalaknál, futó növényeket alkalmazunk, amelyek lehetnek örökzöldek vagy lombhullató, szépen színeződő tág tűrésű futónövények. A növények kapaszkodó tulajdonságától függően, futhatnak közvetlenül a falra vagy támrendszer segítségével, bármilyen épített formára. Főként kerítések, homlokzatok, tűzfalak, kerti építmények, térhatároló elemek takarására alkalmazzák. A zöldfalaknak ez a legelterjedtebb és legköltséghatékonyabb megjelenési formája, mivel könnyen irányítható, általában gyors növekedésű és bármilyen felületre felfuttatható. A természetes zöldfalak tulajdonságukból fakadóan kizárólag kültériek és általában 1 növényfaj alkotja őket. Az épített zöldfalak kültérre és beltérre egyaránt alkalmazhatók és a növényfajok variációs lehetőségeit csak a közös igényeik határozzák meg. Az épített növényfalak általános jellemzője, hogy önálló felépítménnyel rendelkeznek. A támrendszerek szerkezete lehet öntartó, illetve objektumhoz rögzített, igénytől függően. Az épített zöldfalak általában teljesen automatizáltak, vagyis csepegtető- és tápanyagadagoló-, vízelvezető rendszer biztosítja a növények folyamatos víz- és tápanyag utánpótlását. Az épített falakban, a növények mesterséges táptalajba/közgebe és a falra merőlegesen, horizontálisan vannak beültetve ezzel a növénynek új dimenzióját nyitja meg. A zöldfalak közül az épített zöldfal a legreprezentatívabb, mert összefüggő sűrű és változatos élő szőnyeget alkot, aminek esztétikai értéke igen magas.  A zöldfalakat több szempont szerint lehet csoportosítani meghatározó tulajdonságaik alapján. Így megkülönböztetünk egymástól kültéri és beltéri környezetben, természetes és épített zöldfalakat. Ezek határozzák meg, hogy milyen technológiájú növényfalat érdemes a helyi tulajdonságok által adott környezetben kialakítani.

A legszebb magyar zöldtetők és zöldfalak ünnepe a Fúgában A 21. század egyik legnagyobb városi trendje az épületek zöldítése: pihekönnyű zöldtetők, pompás tetőkertek és pazar vertikális kertek különböző, sokszor meghökkentő városi felületeken. Ne gondolja senki, hogy Magyarországon ez kuriózumnak számít: csak Budapesten több, mint 1 millió négyzetméter zöldtetőt és tetőkertet, valamint legalább 3 tucat kisebb-nagyobb vertikális zöldfalat találhat a leleményes városlakó. Ráadásul ezek közül jónéhány ma már európai szinten is számon tartott remekmű. Merthogy a zöldtető- és zöldfal építés egyszerre művészet, városökológia és komoly mérnöki teljesítmény.

Az idén 15. születésnapját ünneplő kicsi, de lelkes ZÉOSZ, azaz a Zöldtető- és Zöldfal Építők Országos Szövetsége által meghirdetett országos verseny lezártával a neves hazai és nemzetközi szakemberekből álló zsűri az október 16-i díjátadó ceremónián méltatta a pályázatokat és adta át a díjakat. A rendezvény ideje alatt gyönyörű tablókon volt megtekinthető valamennyi pályamű képekkel, leírásokkal, a városi zöld vegetációs technológiák legújabb trendjeiről szóló sok más érdekesség mellett.

ZÉOSZ DÍJÁTADÓ EREDMÉNYEK

Extenzív zöldtető kategória
1. helyezett : dr. Balog Ágnes - Reppert Béla: Természetközeli gyep a tetőn
2. helyezett: Fito System Kft. – Központi Szennyvíztisztító telep
3. helyezett: Siemens Zrt. – Siemens 2. sz. épület
Intenzív zöldtető kategória
1. helyezett : s73 Kft. – Green House irodaépület
2. helyezett: s73 Kft. – Római kert
2. helyezett: Kisvakond-Park Kft. – Corvin sétány Cordia Sun Resort épület
3. helyezett: Land-A Kft. – MOM Park

Kültéri zöldfal kategória
1. helyezett : Adegy Kft. – MOL Töltőállomás, Leányfalu
Beltéri zöldfal kategória
1. helyezett : Green Fortune Kft. – Pátria Takarékszövetkezet
2. helyezett: MoPa Kft. – OTP Bank
3. helyezett: DVM design Kft. – Eiffel Palace Irodaház

KÜLÖNDÍJAK:

ZÉOSZ különdíja:  Global Garden Kft. – Gyulai várfürdő

Osztrák zöldtetős szövetség különdíja: Bubics Tamásné Pethő Ibolya – Zala megyei Kórház

Budapest főváros főépítészi különdíja:
ArchiGreen Kft. – Családi ház –Koppánymonostor
Csemete-kertműhely Kft. – Melléképületek zöldtetővel
Bubics Tamásné Pethő Ibolya – Zala megyei Kórház
Botanikart Kft. – Botanikart Bemutatóközpont

Magyar Tájépítészek Szövetségének különdíja:  s73 Kft. – Római kert

Magyar Építéstechnika különdíja: MOP Biotech Kft. – MOP Biotech HIB rendszer

OKLEVELEK:
Pronatur Kft. – Állami Számvevőszék
ArchiGreen Kft. – Családi ház –Győr
Garten Studio Kft. – Millenium Városközpont Bankszékház
Everling Kft. – KÖKI Terminál Tetőkert
Green Fortune Kft. – Green House lobby
MoPa Kft. – AquaMART Bemutatóterem
Budapest XI. kerületi Önkormányzat – Újbudai Polgármesteri Hivatal

(Forrás: greenfo.hu)

Fotók: Sarkadi Péter