Az "Év építészeti fotója 2014" pályázat eredményhirdetése

.

Az Építészet világnapja alkalmából került sor a Visegrádi Négyek kiállításának megnyitójára, amelyet Tima Zoltán nyitott meg. 2014-ben 13 pályázat érkezett, amelyből a háromtagú zsűri - Varga Tamás, Vadász Bence, Tima Zoltán - 10 épületet választott ki. 

epiteszet vilagnapja2014-bent15

Ezt követően az Év Építészeti fotója 2014 pályázat eredményhirdetésére 2014. október 6-án, melyet alábbi szavakkal nyitott meg Sáros László György DLA, a MÉSZ elnöke:

Szomszédunk szokta kérni, „mondj valami jót"! Ezt aztán én rendre megtagadom, mert mondanék én sokmindent, de azok zöme minden, csak nem jó. Amúgy sírásból meg annyi van, na meg az ehhez idomuló „profikból" is, hogy én meg se próbálkozom vele. Mert minek?
De, most tudok jót mondani. Mit is? Hát azt, hogy idén már ez a harmadik építészeti fotópályázat, amihez a MÉSZ-nek köze van. Az előző kettő a Miniszterelnökség hathatós támogatásával jött létre. Azon belül pedig, Fürjes Balázs, a budapesti nagyberuházásokért felelős kormánybiztos volt az, aki szívén viselte, hogy a látókörébe, meg felada¬tául szolgáló beruházásokat a fotó nyelvén is népszerűsíthessük. Ez a mostani meg az NKA és a MÉK segítségével jött létre. Szóval voltak adott témák - hat is - meg ez a mostani. Az UIA, az Építészek Világszervezetének idei jelszava, avagy szlogenje. Én nem mondom, hogy ez most valami zseniálisra sikeredett, szóval a „Healthy cities, happy cities", azaz az „Egészséges városok, vidám városok" nekem nem egy „aforizma", de az a jó benne, hogy erre fel minden lefényképezhető (volt). Szinte minden. Sok jó kép készült. Az egyedüli baj csak az, mint mindig, hogy nincs annyi díjunk, hogy mindenki kaphasson, aki megérdemelné. Ezért aztán a nehézsorsú zsűri felmentésként mindig ezt emlegeti. Amúgy meg én vagyok az, aki mindig elmondom, ha tehetem - és most tehetem, - a zsűrinek ne legyen könnyű dolga.

És van még más jó is. Én azt veszem észre, hogy javul a színvonal. Meg komolyodik. Ami nagyon fontos. Meg szükséges. Nagyképű lennék, ha úgy hinném, hogy ebbe kicsit is belejátszott a mindig elmondott mondókám a fotós felelősségéről. Mert az építészet háromirányú kiterjedése kétdimenziós képeken él tovább. A sokat utazók is csak töredékét ismerik az építészetnek a helyszínen megnézettek alapján. A többit elénk teszik. Megmutatják nekünk. Megláttatják velünk. Na, erről a felelősségről beszélek. Mert ezeknek szerintem, kivétel nélkül kitűnő képeknek kell, lenniük. Az itt látható képek ilyenek. Kár, hogy nincs itt a szomszédunk, mert akkor most hallhatott volna végre valami jót. Sajnálom, mert mindezt nem fogom neki újra felolvasni. De ezt az írást majd jól odaadom neki legközelebb, ha megint megkér, hogy mondjak neki valami jót.

Köszönöm mindenki részvételét, köszöntöm a díjazottakat. A kiállítást pedig, tekintsék meg (nyitottnak)!

Budapest, 2014. október 6.
Az aradi tizenhármak gyásznapján és
Az Építészet Világnapján

Sáros László György DLA
a MÉSZ

Ezt követően Szentiváni János fotóművész értékelte a beérkezett beérkezett pályaműveket: az UIA jelmondata jó választás volt, mert egy kicsit más szemszögbe kényszerítette a fotósokat. A hagyományos építészeti fotótól el kellett, vagy el kellett volna rugaszkodni - van akinek sikerült, van akinek nem annyira. A mérce is feljebb mozdult, pontosabbak a képek, jobb nézeteket tudtak a Kollégák elővarázsolni.


A nyertesek:

1. díj Glázer Attila: I love Budapest

23 Glazer Attila IloveBudapest

1. díj Sáray Ákos: Tokaji fesztiválkatlan

22 Saray Akos Tokaji fesztivalkatlan

 

Az egyetemi képzésben résztvevő pályázók számára létrehozott különdíjat kapta:

Biri Balázs: Gomba

24 Biri Balazs Gomba

Gratulálunk a díjazottaknak!

A pályázók képei:

(Köszönet a pályázók anyagáért Szentiváni Jánosnak!)