Innovációs díjat nyert a KonvekPRO konvektor szabályozó

.

Az egyetlen működő konvektor korszerűsítő a KonvekPRO második helyezést és különdíjat kapott a rangos MTA, PTE, PBKIK, SKIK és a DDRIÜ pályázatán. A KonvekPRO kompatibilis az összes gázkonvektorral és már az intelligens otthon rendszerekkel is.
Romeisz Gábor és Vajda Róbert pécsi mérnökök által szabadalmaztatott berendezés a hazánkban fellelhető 4.5 millió gázkonvektor használójának segít fűtési költségük akár 25-30%-os csökkentésében!

"Egy programozható szobatermosztátokkal felszerelt, több zónára bontott fûtési hálózat ugyanolyan komfort biztosítása mellett akár 20-25%-os tüzelőanyag-megtakarítást is eredményezhet a hagyományos kialakítású fûtési hálózathoz képest."

01konvekpro

02konvekpro award2s

04konvekpro 

031konvekpro

 

A Pécsi Tudományegyetem, Pollack Mihály Műszaki és Informatikai Kar Épületgépészeti Tanszéke az alábbi szakmai véleményt fogalmazta meg a Konvekpro konvektor szabályozóról:

A kifejlesztett rendszer azt a lehetőséget biztosítja, hogy ezzel a meglévő gázkonvektorok időprogramozása és hőmérséklet szabályozása automatizálttá váljon, és egyúttal a jelenlegi megoldásoknál pontosabb szabályozást biztosít.

Az automatizálás azért fontos, mert akár helyiségenként önállóan beállítható, hogy mely időpontokban milyen hőmérsékletet kívánunk tartani, lehetőség van élni a programozott hőmérsékletcsökkentésre a használati időn kívül. A helyiséghőmérséklet észlelése azért pontosabb, mert azt egy szobatermosztát végzi, amelyet el lehet úgy helyezni, hogy a helyiségben a komfort érzetre jellemző hőmérsékletet érzékelje, ellentétben a konvektor hőmérséklet érzékelőjével, amely a készülék közelében található, ezért a készülék hőleadása az érzékelt hőmérsékletet befolyásolhatja.

Az energiatudatosan használt helyiségenkénti hőmérsékletszabályozással a szakmai tapasztalatok szerint akár 20-30 % megtakarítás is az állandóan tartott hőmérsékletű és központi szabályozású megoldáshoz képest. Ezt a radiátoroknál használt termosztatikus szelepek sokszorosan igazolták.

A megoldás előnye, hogy nem igényel a konvektoroknál olyan beavatkozást, ami miatt azoknál a beépítéshez kapcsolható hibalehetőség adódna.

A teljességhez hozzátartozik, hogy a meglévő konvektor állomány döntő többségére elmondható, hogy lényegesen alacsonyabb tüzeléstechnikai hatásfokkal rendelkeznek, mint a lakásokban használt gázkazánok, nem is beszélve a kondenzációs kazánokról. Ezért nem cél új konvektorok tömeges beépítése, de mivel a meglévő konvektoroknál egy olcsó, kevés beavatkozással járó megoldásról van szó, ezért azoknál költséghatékonyan alkalmazható.

Pécs, 2013. augusztus 9.

Baumann Mihály adjunktus, mb. tanszékvezető