A volt Vidámparki területen biodóm épül?

.

Budapest Főváros Önkormányzata megindítja Budapest XIV. kerület, Hungária körút – Kacsóh Pongrác út – Hermina út – Állatkerti körút – Gundel Károly körút – Dózsa György út – 29834/3 hrsz-ú KL-VA övezet  – Varannó utca által határolt területre vonatkozóan Budapest Főváros Településszerkezeti Terve (TSZT) eseti módosításának a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI. 8.) Kormányrendelet 38. §-ában foglaltak szerinti véleményezési eljárását.
 
A TSZT módosításának tervezete a 276/2013. (II. 27.) Főv. Kgy. határozattal elfogadott partnerségi egyeztetés szabályainak megfelelően a Budapest Portálon a Közérdekű adatok\Tájékoztatások, hirdetmények menüpont alatt, és a Főpolgármesteri Hivatal Ügyfélszolgálati Irodáján  megtekinthető.
 
A tervezési területre vonatkozó TSZT módosítás tervezetével kapcsolatban javaslatokat, észrevételeket tenni, véleményt nyilvánítani
 
2014. február 14-től – 2014. március 14-ig
 
• elektronikus levélben a Ez az email cím védett a spam robotoktól. Bekapcsolt JavaScript szükséges a megtekintéséhez. címre küldve;
• postai úton a Főpolgármesteri Hivatal Városépítési Főosztályának címezve  (1052 Budapest, Városház utca 9-11.);
• a Főpolgármesteri Hivatal Ügyfélszolgálati Irodáján (Budapest V. kerület, Bárczy István utca 1-3.) személyesen lehet.
 
Tájékoztatjuk, hogy a véleményezéshez szükséges teljes nevének megadása, ennek hiányában véleményét nem tudjuk figyelembe venni. Nevének megadásával az adatkezeléshez szükséges hozzájárulását megadottnak tekintjük. Nevét kizárólag a terv készítéséhez kapcsolódó véleményezésével összefüggésben kezeljük.


Kivonat a partnerségi egyeztetésből:

"A tervezett módosítás javaslatait, szabályozási koncepcióját az alábbiakban tájékoztatásul összefoglalóan ismertjük:

Környezetalakítási javaslat
A Vidám Park bezárásáról illetve a Fővárosi Állat- és Növénykert (FÁNK) fejlesztéséről 2012. év novemberében döntött a Fővárosi Közgyűlés. A Budapesti Vidám Park Zrt. szeptember 30-án szüntette be tevékenységét.
A műemléki védettség alá tartozó játékok terv szerint maradnak eredeti helyükön: az Europa Nostra díjas lovas körhinta, a Dragon Ervin által tervezett és 1922 óta működő hullámvasút, a barlangvasút, valamint a szintén védettséget élvező céllövölde hátsó falrésze és a dodzsem tetőszerkezete is.

A megszűnt Vidámpark helyén ütemezett átalakulás tervezett. A Varranó utca megszűnését
követően a FÁNK területe közvetlenül kapcsolódik majd az új fejlesztési területhez. Első ütemben a körhinta mellett meglévő állatsimogató területét is magában foglaló gyermekrész, a honfoglaló magyarok állatait bemutató terület, valamint a mesepark kialakítása tervezett.
A fennmaradó területrészen egy kéthektáros területre tervezett Pannon ősvilág kaphat majd helyet, benne a Pannon ősvadon elnevezésű csarnokkal, amely az elképzelések szerint Európa legnagyobb biodómja lesz. Ez egy fedett, szubtrópusi csarnok állatokkal, növényekkel és kalandparkkal, a vele összekötött Pannon-tenger akváriummal, valamint a hozzá csatlakozó mesevárral, magyar majorral, madárkórházzal és gyereklovardával. A területen tervezettek továbbá bemutatóterek, amelyek kiállítások és előadások megtartására lesznek alkalmasak, valamint feladat az állandó parkolási gondok megoldására mélygarázs létesítése.
Távlatban a meglévő Fővárosi Nagycirkusz épületének bontásával számol a terv, és a volt Vidámpark területén, a Kacsóh Pongrác úti felüljáró menti területrészen új Cirkusz épület kerülhet elhelyezésre. A tervezett épület olyan korszerű, multifunkcionális kulturális létesítmény, amely minden cirkuszművészeti ág bemutatására alkalmas a MACIVA egyéb létesítményeivel együtt.
Az új Fővárosi Nagycirkusz felépültét követően javasolt, hogy a 29732/3 hrsz.-ú (a meglévő Cirkusz) telek szintén a FÁNK részévé váljon, a terület egységes területhasználatát biztosítva.
A 29732/9 hrsz.-ú meglévő FÁNK területén új beépítést nem javasol a terv, a meglévő épületállomány további felújításával számol."

Előképek a biodómról:

biodom elokepek