Europa Nostra-díj 2013: nyert az alsóbogáti Festetich-kastély/Kiskastély

.

A kulturális örökség megőrzéséért járó európai uniós kitüntetést, az Europa Nostra-díjat ítélték oda 2013. március 26., kedden - 29 más díjazottal együtt - az alsóbogáti Festetich-kastély/Kiskastélynak.

uj


Az idei díjkiosztó ünnepséget 2013. június 16-án, az athéni Herodes Atticus ókori színházban tartják Andrulla Vasziliu, a kulturális ügyek EU-biztosa, Plácido Domingo világhírű operaénekes, az Europa Nostra elnöke és Karolosz Papuliasz görög államfő jelenlétében.

A 30 díjazottat csaknem 200 projektből választották ki az örökségmegőrzés, a kutatás, a példamutató elkötelezettség, valamint az oktatás-képzés és figyelemfelkeltés terén véghezvitt munkájukat jutalmazva.

A Somogy megyei műemlék épület a kulturális örökség megőrzése kategóriában nyert díjat.

Az Europa Nostra-díjas alsóbogáti Festetich-kastély/Kiskastély értékelése:
Az örökség megőrzése kategóriában nyert a kastély, mely kivételes példája a professzionális építészeti restaurálásnak, és a díszítő művészetek alkalmazásának. Ennek a fontos barokk műemléknek az állaga a háború utáni időszakban folyamatosan romlott és elkerülhetetlennek látszott a pusztulása. A helyreállítás  során az eredetihez hasonló anyagokat használtak. A zsűri elismeréssel szólt arról, hogy a helyi közösség részére a kastély pincéjében közösségi teret alakítanak ki. Soóky Marietta és a férje, Nagyházi Csaba galériatulajdonosok fedezték fel a birtok szépségét és mentették meg a feledéstől: a nyári rezidenciájukat álmodták ide. A téglalap alaprajzú, földszintes barokk kastély 1760-80. körül épült. Az eredeti belső terek és homlokzatok teljesen megújultak, az utólagos beépítéseket megszüntették. Figyelemreméltó, hogy a felújítás során J. G. Dorfmeister (1736-1786) falfreskóira bukkantak több szobában. Az egyedi dekoráció, a mindeddig ismeretlen Dorfmeister freskó-gyűjtemény, valamint az eredeti lakó funkció visszaadásával a kastély rekonstrukciója egyedülálló Európában.

A barokk kiskastélyt 1760 körül a Vrancsics-család építtette, Vrancsics tábornok Festetich lányt vett feleségül. Az épületben Johann Georg Dorfmeister-freskók láthatók hat helyiségben. A fő mű a szalon mennyezeti freskója, amely a 4 évszak allegóriáját ábrázolja. A 9x5 méteres, 1771-es évszámú freskón rajta van Dorfmeister aláírása.

Alsóbogát Somogy megyében, Kaposvártól, a megyeközponttól 23 kilométerre északra fekvő zsáktelepülés. A középkorban a község a pannonhalmi apátsághoz tartozott, a török időkben elnéptelenedett. A jobbágytelkes gazdák művelte Alsó- és Felsőbogát urai folyamatosan változtak; először a Lengyel, a Boronkay, később a Festetics, majd a Zichy családé lett, a környéket végül az Inkeyek birtokolták az 1945-ös földosztásig.

Dr. Szűcs Endre és Tóth Péter építészmérnök 2011 októberében Pro Architectura díjat vehetett át a Festetich-Kastély/Kiskastély helyreállításának megtervezéséért. A magyar díjat egy adott építészeti alkotás kimagasló színvonalának elismeréseként a tervező építészek kapják.

Az ICOMOS  Magyar Nemzeti Bizottsága 2012-ben ICOMOS-díjat adományozott az alsóbogáti Vörösmarty u. 47. alatti Kiskastély kiemelkedő és példamutató módon megvalósított helyreállításáért, új funkcióba helyezéséért és az épületkutatás során feltárt díszítőfestés restaurálásáért.

Europa Nostra:
Az Europa Nostra összeurópai nem kormányzati szervezetként (NGO) működik összesen 250 nem kormányzati, illetve nonprofit szervezet képviseletében. Munkáját 150 kapcsolódó közigazgatási szerv és társulás segíti. Szakmabeliekből és önkéntesekből álló, kiterjedt hálózata azt tekinti feladatának, hogy elkötelezetten védje Európa kulturális örökségét, és megőrizze azt a jelen és a jövő generációi számára.

Az Európai Unió kulturális programja 2007 óta több mint 32 millió eurót fordított örökségvédelmi projektek társfinanszírozására. Az ügyet azonban más uniós programokkal is támogatják. Így például az európai regionális fejlesztési alapból - szintén 2007 óta - 6 milliárd eurót adtak örökségvédelmi célokra, a kutatási és technológiafejlesztési keretprogramokon keresztül pedig 1998 óta további 150 millió eurót bocsátottak rendelkezésre.

 

Kattintson a képre a nagyobb mérethez