Pro Architectura díjasok 2013-ban

.

pro architectura dij

Az Építészeti világnap alkalmából PRO ARCHITECTURA-DÍJat kapott a kiemelkedő építészeti alkotás létrehozásában kifejtett építészeti, tervezői tevékenység elismeréseként 

- Baranyi-Csaba Katalin Ágnes, Herczeg László és Pintér Tamás János a pécsi Zsolnay Kulturális Negyed tervezéséért,
- Hajós Tibor a gödöllői Királyi Váró rekonstrukciójának tervezéséért,
- Golda János, Kovács Zoltán és Mészáros Erzsébet a Budapesti Piarista Központ A épülete rekonstrukciójának megtervezéséért,
- Kovács Péter és Lengyel István a Debreceni Egyetem informatikai kar épületének megtervezéséért,
- Krizsán András, Csontó Judit Mónika és Debreczeni Szabolcs a zánkai Új Nemzedékek Központ központi épületének átalakítását és bővítését megtervezéséért.

 

BARANYI-CSABA KATALIN, HERCEG LÁSZLÓ, PINTÉR TAMÁS JÁNOS Pécs - Zsolnay Kulturális Negyed

"A Pécs2010 kulturális főváros program keretében megvalósult, Zsolnay Kulturális Negyed rehabilitációjáért, melynek köszönhetően a patináns gyár történetében új korszak kezdődött a régi elemek megtartása, újak létrehozása nyomán."- zsűri

A Zsolnay Kulturális Negyed a Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa projekt legnagyobb beruházása volt, mely a pécsi Zsolnay Porcelánmanufaktúra területének nagy részén épült 2 év alatt. A több mint 11 milliárd forintos beruházásnak köszönhetően új életre kelt a porcelánmanufaktúra 5 hektáros területe. A Közép-Európa egyik legnagyobb gyárépületegyüttes rehabilitációja során megvalósuló kulturális negyed tartalmilag négy részre tagolódik. A Míves negyed legfontosabb elemei a Zsolnay családdal és történettel kapcsolatos kiállítás, Winkler Barnabás egyedülálló Rózsaszín Zsolnay kiállítása, valamint a Sikorski-házban kiállított Gyugyi-gyűjtemény. Ezekhez kapcsolódik a felújított Zsolnay-mauzóleum, az Alkotó- és Inkubátorház, valamint a Kézművész utca üzletsora. Az Alkotó negyed ad helyet kulturális intézményeknek, vendéglátóhelyeknek és fesztiváloknak. A Gyermek és Családi negyed központi elemei a Planetárium, a Pécsi Galéria komoly nemzetközi vendégtárlatokat is fogadni képes új épülete, valamint a megújult Bóbita Bábszínház, míg az Egyetemi negyedben a Pécsi Tudományegyetem több kara (pl. Művészeti Kar) és újonnan alakult tanszéke kapott helyet.

A hatalmas szabású projekt kivitelezése 2009. novemberében kezdődött. Ennek részeként a meghatározó jelentőséggel bíró Zsolnay manufaktúrát átköltöztették a negyed keleti részébe. A megüresedett épületeket átépítették, felújították, a rossz állapotúakat lerombolták, emellett megszépült a gyár értékes növényeket rejtő, műemlék szobrokkal, vázákkal díszített parkja is. A kulturális negyedet teljes egészében 2011. decemberében adták át.
A negyed hivatalos bemutatkozója a nagyközönség számára az I. Zsolnay fesztivál volt, amelynek első napja 2012. április 27-én volt.

Kattintson a képre a nagyobb mérethez

GOLDA JÁNOS, KOVÁCS ZOLTÁN, MÉSZÁROS ERZSÉBET

Budapest - Budapesti Piarista Központ „A” épület rekonstrukció

"Számos értéke közül kiemelendő a piarista nevelési módszerre jellemző rend és fegyelem építészeti eszközökkel történő megjelenítése, az új és a régi épületrészek szoros együttélése valamint, a szakrális és profán együttes harmóniája."-zsűri

Budapest történeti városközpontjában található az épület közvetlen rálátással a Dunára és a budai hegyekre, a világörökségi terület részét képezi. Két szárnyból áll: az ”A” épület tervezésünk tárgya, mely közel egy évtizeden keresztül üresen állt, és a „B“ épület, melyet 2004-ben újították fel belülről, jelenleg a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Egyetem működik benne.

A helyszín különleges adottságokkal rendelkezik. Minden korszakban stratégiai jelentőséggel bírt. Az ókorban római időkben ezen a helyen római casirum állt. A középkorban és az újkorban Pest kialakulásának központja volt, itt ált a régi városháza és a piactér. A Piaristák a 18.század elején telepedtek meg itt, az akkori városháza mellett lévő kis épületben.a mai épületegyüttest Hültl Dezső  tervei alapján az első világháború alatt, 1914-17-ig építettek fel.
A Piarista iskola keretes beépitésű, oldal és középfolyosós klasszikus iskolaépület volt. Az egyes funkciócsoportokat különböző szinteken helyeztük el, így egy réteges vertikális tagolást kaptunk, melyet az épület adottságai indokolták.
A belső udvart beépítettük, mert aránya nem volt megfelelő és a funkciók miatt is szükség volt rá. Vezérszintnek a 2. emeletet jelöltük ki, ahol a tornaterem és a nagy kápolna is található.
A belső udvar helyén alakítottuk ki az új beépítést, mely egy földszinti nagytermet, és egy két szint magas tornatermet tartalmaz, ami rendezvényteremként is használható. A tornaterem tömege egy földből kinövő monolitikus jel, mely az egyes történeti korok egymásra épülésére utal, a folytonosságot jelképezi. Az új épülettest el van tartva a meglevő épület falaitól, így sok természetes fény jut fentről a belső terekbe, az északi oldalon a hasíték lemegy egészen a földszinti főbejáratig. A tornaterem körül hoztuk létre a központi aula teret. Ezáltal a 2. emeleten kialakult az épület horizontális tengelye, amit a nagy kápolna - tornaterem- aula alkotnak. Jelentősebb események alatt a terek egybe is nyithatók.
Az új tornaterem és aula lefedésével a 4. emeleten kialakult egy kellemes léptékű iskolaudvar, mely a belvárosban egyedülálló. Olyan épületet akartunk létrehozni, mely méltó helyet foglal el Budapest szívében. A funkciók sokszínűségével a társadalom rétegeit bevonzani, az elkészült minőséggel nevelő hatást gyakorolni, közösséget teremteni. Maga az építkezés is sok kitartást, összefogást, rengeteg energiát igényelt, hiszen a gazdasági válság sokszor próbára tette a résztvevőket. Hisszük, hogy az elkészült rekonstrukció példát mutat arra, miként lehet újraértelmezni egy épületet a mai kor szellemében, tiszteletben tartva a régi városszövetet.

Kattintson a képre a nagyobb mérethez
 

Budapesti Piarista Központ - 'A' épület rekonstrukció
Helyszín: 1052 Budapest, Pesti Barnabás u. 1.
Megrendelő: Piarista Nonprofit Kft. 1052 Budapest, Piarista köz 1. www.piarista.hu
Építészek: Golda János M-Teampannon Kft. 1053 Budapest, Veres Pálné u. 7.
Kovács Zoltán kollektív műterem Kft. 1084 Budapest, Nagy Fuvaros u. 18.
Mészáros Erzsébet KÁVA Kft. 1162 Budapest, Diófa u. 61.

 

HAJÓS TIBOR
Gödöllő - Királyi váró rekonstrukció

Alázatos, mindenre kiterjedő figyelemmel végzett munkájáért, mely eredményeként az épület 5 hónap alatt, kiváló minőségben születhetett újjá."-zsűri

Helyszín: Gödöllő, Állomás utca 2.
A gödöllői Királyi váró 1880-ban épült, neoreneszánsz stílusban, tervezője Rochlitz Gyula. Az épület a II. világháborúig közéleti funkciót látott el, de a háború végén szinte teljesen megsemmisült. Ezt követően többször átalakították, csonkolták, míg végül megszületett a döntés a teljes rekonstrukcióról. A legösszetettebb, és egyben a legszebb tervezési feladat volt az eredeti állapot helyreállítása.

Kattintson a képre a nagyobb mérethez

építész: Hajós Tibor
Királyi váró rekonstrukció helyszín: Gödöllő, Állomás utca 2. vonal
tervezés kezdő éve: 2008 kivitelezés: 2011
projekt típusa: kivitelezett projekt épület jellege: közösségi
statikus: Kádár Ferenc, Inokai Zsolt, Szalai László
gépész: Kisapáti Szilárd,Tóth Tamás
elektromos: Wollner András
művészettörténész: Kemény Mária
kőrestaruátor szakértő: Kovács Attila
iparművész (egyedi lámpák): Dvorszky László
belsőépítész: Szabó István, Hajós Tibor
kertész tervező: Boldog Mária
utas tervező (parkoló): Kiss Balázs konyhatechnológia: Kelemenné Takács Katalin
munkavédelmi szakértő: Redenczki Zoltán

KOVÁCS PÉTER DLA, LENGYEL ISTVÁN
Debrecen - Debreceni Egyetem Informatikai Kar

"A fényre és a nyitottságra épülő koncepció alapján életre hívott egyetemi épület létrehozásáért, mely nyitottságot a zárt tömegszerkesztés nyomán létrejött negatív-pozitív tömegek elkülönülése tovább erősít."-zsűri

Hatalmas üvegfalak és korszerű tantermek. Az Informatikai kar új épületét 1,8 millió forintos uniós támogatásból építették. A Kassai úti Campus tervezésénél elsődleges szempont volt, hogy az oktatásnak megfelelő környezetet teremtsenek.
- Nagyon fontos volt számunkra a tervezésnél, hogy nyitott és fénnyel teli épületet tervezzünk. Ez érzékelhető, ha az ember a közlekedőkben, az aulatérben, a lépcsőházban, a termekben és az előadókban körülnéz. Rejtett világítást is terveztünk több helyen – magyarázza Lengyel István Ybl-díjas építészmérnök.
A 4500 négyzetméteres komplexumban három nagy előadó, nyolc tanterem és 12 számítástechnikai labor várja a hallgatókat. Az épületben WiFi és egy belső informatikai hálózat is van, ezzel a hallgatók és oktatók akár otthonról is elérhetik az elektronikus dokumentumokat. A modern infokommunikációs eszközöknek köszönhetően újabb fejlesztéseket indíthatnak a kar kutatói.

Kattintson a képre a nagyobb mérethez
 

vezető tervező: Kovács Péter DLA, Lengyel István
építész munkatársak: Barabás Lajos, Bartha Tibor, Ferenczi Ottó, Kazamér György, Kecskés István, Molnár Éva, Tóth Attila
kivitelezés éve: 2010-2011
bruttó szintterület: 4448 m2
tartószerkezetek: Janik Ottó
épületgépészet: Hámori Sándor
épületvillamosság: Pipó Károly, Csécsi Imre
gyengeáram: Szemán Gábor   
környezetrendezés: Sándor Tamás
útépítés: Mocsári Attila
tűzvédelem: Herperger Sándor
informatika: Kecskeméti Csaba
akusztika: Józsa Gusztáv
szigetelés tervező: Higi Balázs
generálkivitelező: HUNÉP Zrt.
fotók: Bujnovszky Tamás
 

KRIZSÁN ANDRÁS, CSONTÓ JUDIT, DEBRECZENI SZABOLCS
Zánka - Új Nemzedék Központ központi épület átalakítás és bővítés

"A meglévő épülethez újonnan csatolt bejárati épületrész dinamikája, lendülete a mai kor szellemében terveződött, vonalvezetése az ifjúság számára nyaralóhelyként szolgáló komplexum újjászületését, egy új korszak beköszöntét hirdeti. Az épületet Mies van der Rohe díj egyik jelöltje volt 2013-ban." -zsűri

A Balaton északi partján, a hetvenes évek elején épült (Kiss Imre, ÁÉTI), Zánka Új Nemzedék Központ főépülete a kor stílusára jellemző, modernista épület.
Krizsán András tervei alapján olyan új formavilággal gazdagodott a ház, ami részleteiben megőrzi az eredeti épület stílusát, de ugyanakkor szerves folytatásaként humanizálja is azt.

Meglévő épület
A Balaton északi partján, a hetvenes évek elején épült (Kiss Imre, ÁÉTI), Zánka Új Nemzedék Központ főépülete a kor stílusára jellemző, modernista épület. Építészeti tömegalakítását tekintve egy hosszan elnyúló földszinti lepényépületből és a mögötte elhelyezkedő toronyépületből áll. Az ifjúsági centrum főbejáratánál szabadon álló hét emelet magas torony, fehér mészkőlapokkal burkolt, egyszerű kubusa messze kitűnik a környező fák lombjai fölött. Az épület közforgalmi főbejárata a déli oldalon található. A lepényépület földszinti részében a főbejárati aula, recepció valamint az értékesítési, marketing irodák helyezkednek el. Itt található az intézmény könyvtára és egy kis múzeumi szoba is, valamint a keleti szárnyban egy vendéglátó presszó. A hétszintes toronyépületben irodák, kiszolgáló vizes helyiségek, közlekedő, valamint diákszálló funkcionál.

uj-nemzedek-kozpont-zanka01

Tervezett átalakítás
A tervezett átalakítás során a torony épület az eredeti funkciók megtartása mellett kívül-belül teljesen megújult. Korszerűsítésre került az elektromos hálózat, valamit a belső helyiségek burkolatai, nyílászárói. Megújultak a vendégszobák és az irodák, valamint felújításra került a teljes külső kőburkolat is. A lepényépület viszont nem csak átalakult, hanem részben ki is bővült. A megváltozott igények miatt, a földszinti részen racionalizálni kellett a meglévő funkciókat, az emeleti részen viszont egy teljesen új építészeti elemmel bővült a ház. A funkcionális igényeknek megfelelően egy tárgyaló tanácsterem került ide, amit a toronyépület lépcsőházi közlekedőjének déli homlokzata felöl, egy lépcsőátjáró kapcsol össze. Az emeleti tanácsteremhez egy teakonyha és technikai helyiség, valamint egy tágas déli homlokzatú terasz is tartozik, amit a főbejárat feletti lapos tetőn alakítottunk ki. A meglévő régi funkciók közül a könyvtár és a múzeumi funkció átkerült a pavilonos nyugati szárnyba, az informatikai valamint kereskedelmi és értékesítési irodák pedig a főbejárattól balra. A belső átalakítás során a lepényépület hosszanti, keleti részébe újabb irodák és informatikai tantermek kerültek, valamint megújult és új bejáratot kapott a vendéglátó rész is. A központi épület főbejárata egy új szélfogó előtérrel és bejárati előtetővel bővült. Az épület akadálymentes megközelítése a toronyépület felöl szintbeli bejárattal biztosított.

Az épület homlokzati formálása
Olyan új formavilággal gazdagodott a ház, ami részleteiben megőrzi az eredeti épület modernista stílusát, de ugyanakkor szerves folytatásaként humanizálja is azt. Nem fordít hátat a meglévő adottságoknak, az épület modern architektúrájának, hanem megértve és folytatva azt, a meglévő formákból kiindulva vezeti le az átalakítás építészeti logikáját, megteremtve ez által a múltban rejlő értékek és a modern, expresszionista építészet újraértelmezett harmonikus egységét. A leglátványosabb beavatkozás a földszinti lepényépület emeletráépítésében jelenik meg, ahol a modern héjszerkezetetek formai megjelenést követve, a felhajló nagy tető a Balaton hullámait idézi és foglalja egységbe az épületet. Ez a dinamizmus teljesen új komponens, ami Lautner, Niemeyer szabad, lendületes vasbeton tömegformálására emlékeztet. Az íves alátámasztó tartók is a környező vízi világ hangulatát idézik, utalva táj, a balatoni atmoszféra kontextusára. A szabályos ritmusban váltakozó felfelé, és lefelé fordított „Y" tartók, a hátrahúzott függönyfal síkjában helyenként előtűnő zöld, sárga, kék üvegezett mezőkkel, egy homogén homlokzati szövetet hoznak létre. Az így létrehozott duplikált homlokzat az újragondolt horizontális épülettestet élettel, energiával telítik meg. Az épületet az Európai Unió Kortárs Építészeti Nívódíjra a Mies van der Rohe-2013 díjra jelölték.

"Krizsán András mostani átfogalmazása az eredeti funkcionalista vonalat nem tekintette olyan alapanyagnak, amely korszerűsítve, új anyagokkal és szerkezetekkel beoltva reprezentálni tudta volna az építész nagyon is személyes meggyőződését. A szerves építészet szolgáltatta expresszív forma és anyaghasználat a meglévő épülettől erősen elváló kompozíciót hozott létre, de nem szétrobbantva az egészet, hanem egyben tartott, additív tömeggé formálva azt." /Vincze László/

Kattintson a képre a nagyobb mérethez

Építész: KRIZSÁN ANDRÁS okl. építészmérnök
Építész munkatársak: Csontó Judit okl. építészmérnök, Debreczeni Szabolcs építészhallgató
Statika: Medek Ákos okl. építészmérnök, Szarka Gergely okl. építőmérnök /MEDEK Iroda Kft
Épületgépészet: Rosza Csaba okl. épületgépész / PUMPERO Bt.
Elektromos: Kovács Zsuzsa okl. villamosmérnök, Sándor Dávid okl. villamosmérnök / QUALIKO Kft
Tűzjelző rendszer: Merics Péter tűzvédelmi szakmérnök / Pálffy & Papp Kft
Tűzoltó szakmérnök: Segesdi Ferenc építész tűzoltó szakmérnök
Megbízó: ZÁNKA ÚJ NEMZEDÉK KÖZPONT NONPROFIT KÖZHASZNÚ Kft
Kivitelező: Kuti és Fia Kft.
Műszaki ellenőr: Pintér László okl. építészmérnök / PINTRADE Kft
Tervezés éve: 2010-2011
Kivitelezés: 2012
Fotók: Bujnovszky Tamás