A SZIE Ybl Miklós Építéstudományi Kar megemlékezése Ybl Miklósról

.

A SZIE Ybl Miklós Építéstudományi Kar hagyományosan minden évben látogatást szervez az 1896-ban a Széchenyi-hegyre áthelyezett Glorietthez, amit Ybl Miklós tervezett 1884-ben.  Idén, az Ybl Emlékévben is sokan, mintegy  nyolcvanan vettek részt a kiránduláson.

Gloriett Ybl04 resize
A derűs péntek délelőtt megalapozta az esemény kellemes hangulatát, amelyen az iskola hallgatói mellett számos oktató is részt vett. Fogaskerekűvel közelítették meg a ma kilátóként üzemelő épületet, ahol Dr. habil Kiss Gyula DLA építész szakfelelős köszöntötte a csoportot és örömét fejezte ki, hogy ilyen sokan eljöttek ehhez a különös épülethez, amelyet egyszerű rendeltetése ellenére is annyira értékesnek találtak az emberek, hogy megőrizték, még az áthelyezése árán is.

Gloriett Ybl11 resize
Az épület történetéről részletesebben Anthony Gall PhD, az építészmérnöki szakcsoport vezetője mesélt a több szakmából és korosztályból érkezőknek:

"Ybl Miklós az épített környezet szépségeinek képviselője. 1814-ben született, szülei német származásúak voltak. Párizsban, Münchenben tanult, számos külföldi országban tett tanulmányutakat. Elég fiatalon kezdte pályafutását, első pártfogója a Károlyi család volt, később több nemesi család is foglalkoztatta. Hosszú pályafutása során stílusa is fokozatosan átalakult, egyre több neoreneszánsz épületet tervezett. Ebben az időben Budapest egészen más város volt, mint ma. A Városliget helyén javarészt gyümölcsösök voltak, az Andrássy úton jellemzően nyaralók álltak, a város határa inkább csak a Lövölde térig és a Dohány utcáig tartott.

A város kiírt egy pályázatot a Városligetbe artézi kútház építésére, a mai Kós Károly sétány tengelyébe, amit Ybl Miklós nyert el. A Millenniumi kiállítás megrendezésekor áthelyezték az épületet a hegy tetejére, nem csak funkciót, hanem helyszínt is változtatott. Előbb kilátó, majd Széchenyi emlékmű lett, ahol az Iskola minden évben lerója tiszteletét az épület, mint az épített környezet jelképe és Ybl Miklós munkássága előtt."

Gloriett Ybl03 resize

szöveg: Mizsei Anett és Mucsi Zsuzsanna
fotó: Mucsi Zsuzsanna