Beszámoló az Év háza díjkiosztójáról

.


Racionalitás, tisztaság, átláthatóság:
idén a népi építészet formavilága nyert

Az Év háza díjat idén a Dévényi Tamás építész tervei alapján, Sóskúton megépült H ház nyerte, amelyet hagyományosan az Építésze Világnapján az Építészek Háza, Kós Károly termében adtak át.
„Az épület formavilága, alaprajzi elrendezése a paraszti építészet tömörségét, tisztaságát idézi, amely a magas szintű megvalósítással párosult.” – hangzott el a zsűri méltatásában.

Részlet a Dévényi Sándor, a zsűri elnökének az idei Év háza nyertes épületének méltatásából:
„Racionalitás, tisztaság, átláthatóság. Nyugalom, őszinteség, rend. Egyszerűség, szűkszavúság, harmónia. Ilyen és hasonló fogalmak jutnak eszünkbe Dévényi Tamás sóskúti lakóházának tanulmányozása során!  A forma a végsőkig, a paraszti építészet tömörségéig leegyszerűsített. Hasonlóképpen az alaprajzi elrendezés is a háromosztatú tér tiszta szerkesztését idézi. Homlokzatán csak két anyag, a fa és a fém használata dominál. Mindezek rendkívüli szuggesztivitást kölcsönöznek az épületnek.”

Kattintson a képre a nagyobb mérethez

(Fotók: Bujnovszky Tamás)

 ev haza 2013 dijatado devenyi tamas


Év háza 2013. KÜLÖNDÍJAI

A Magyar Építész Kamara különdíját egy szigligeti nyaraló kapta, építészek: Bulcsu Tamás, Fortvingler Éva, Móser Balázs kapta.
„Hagyomány és korszerűség ötvözete” - így jellemezhető tömören a Balaton-felvidéki nyaraló építészeti értékeinek összefoglalása. Az épület tájba illesztése, léptéke és tömege a régi korok tradicionális tudását, mintáit követi, míg szerkezetében, anyaghasználatában, plasztikájában és fénnyel való telítettségében a mai világ életérzését adja. Mesteri munka, amely mintaként szolgálhat arra, hogyan kell a táji környezetben viselkedni, tanulva az elődöktől és erre építve újat, mait alkotni.” - méltatta a munkát Noll Tamás, a Magyar Építész Kamara elnöke.

bulcsu tamas fortvingler eva moser balazs nyaralo szigliget

 

A Magyar Építőművészek Szövetsége különdíját egy a Kővágószőlősön található hétvégi ház nyerte el, építészek: Borsos Ágnes, Bachman Zoltán.
Borsos Ágnes a Junior Prima Díj  friss tulajdonosa ikonikus kis épülettel nyerte el a jelentős díjat és debütált építész szakmai körökben 2012-ben. A Kővágószőlősi weekend-ház társalkotójával, Dr. Bachman Zoltán Kossuth-díjas tervezővel egy merész vállalkozásba fogtak. Az építészek költői párbeszédet kezdeményeztek a tájba illesztés hagyományos és modern építészeti eszközeinek formai és tartalmi elemeivel. A végletekig absztrahált kortárs gondolati és formai vágyat az archaikus képlet egymásba-születés morfózisában, szinte annak keletkező pillanatában szemlélik, és emelik térbe sajátos őszinteséggel a gyökerekbe még-még megkapaszkodó XXI. századi létformát.  Az egyedi kísérletező szuggesztív hatás képes mai, múltbéli és még ki nem mondott gondolatokat azonos időben közölni. A finom eleganciával lehelet könnyedén megtestesülő alkotás a pályázati mezőny legizgalmasabb jelensége.” Ferencz Marcel, Ybl díjas építész

borsos agnes bachman zoltan - weekend-haz kovagoszolos - kicsi

Borsos Agnes

 

A díjátadásról
„Idén a szokásosnál később írtuk ki a pályázatot, addigra már számos telefont kaptunk: a keresték az építészek a pályázatot. A beadott épületek száma és színvonala mellett utóbbi is bizonyítja, hogy az Év háza mozgalom újraindulása óta eltelt 6 évben a pályázat ismét elfoglalta az őt megillető helyét az építészeti közéletben.” – mondta el Szoják Balázs építész, díj kurátora.

A dicsérő okleveleket kapták:
Börzsei Tamás, csobánkai családi házáért

borzsei tamas - csaladi haz csobanka 2


Kalmár László, Zsuffa Zsolt, Rose Balázs egy Budapesten megépület családi ház tervezéséért

kalmar laszlo zsuffa zsolt rose balazs 2 kicsi
Kovács Zsolt György, Beránková Jana és Kovács Dávid pécselyi nyaralóépületükért

kovacs zsolt gyorgy berankova jana kovacs david - nyaralo pecsely 2

 

Fekete György bejelentette, hogy a miniszterelnökkel történt megbeszélés alapján 2014 az építészet éve lesz az Ybl Miklós születésének bicentenáriumhoz kapcsolódva, és tervezik a Nemzeti Építészeti Szalon létrehozását, melynek kiállítása 2014. tavaszán várható.

Idén újabb 32 épület került az évről évre változó összetételű elismert szakemberekből álló zsűri asztalára. Az 500 000 forinttal járó fődíjat, az egyenként 100 000 forinttal járó két különdíjat és a további 3 dicsérő oklevelet, valamint a támogatók ajándékait Szoják Balázs és Dévényi Sándor, a zsűri elnöke adta át. A díjazottaknak Dr. Szaló Péter, a Belügyminisztérium Területrendezési és építésügyi helyettes államtitkára, Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke, Noll Tamás, a Magyar Építész Kamara elnöke valamint Sáros László György DLA, a Magyar Építőművészek Szövetségének elnöke gratulált.

Idén harmadik alkalommal tette lehetővé a Baumit Kft. támogatása az Év háza díj kiírását.
A nyerteseknek ajándékait a Timex Magyarország Kft., az MM Import Kft. a Mitsubishi Motors Vezérképviselet és Ramada Hotel & Resort Lake Balaton biztosította.

evhaza2013


Az Év háza díj zsűrije:

Elnök:Dévényi Sándor DLA, a Magyar Művészeti Akadémia tagja

Társelnökök: Sáros László György DLA, a Magyar Építőművészek Szövetségének elnöke, Noll Tamás DLA, a Magyar Építész Kamara elnöke, Szoják Balázs, az „Év háza” díj kurátora,

Tagok: Tóth Balázs építész, dr. Tóth Elek egyetemi docens,és a 2013. évben Ybl-díjjal kitüntetett építészek: dr. Bachmann Bálint DLA, dr. Ferencz Marcel DLA, Kravár Ágnes, Molnár Csaba DLA, Sisa Béla

Visegrádi Négyek Családi Házai kiállítás: a magyar építészet sokszínűsége

Ahogyan eddig is, az Év háza pályázaton való részvétel a Magyar Építőművészek Szövetsége jóvoltából a Visegrádi Négyek Családi Házai kiállításon szereplés lehetőségét is biztosította, amely az építészek számára külföldi bemutatkozási lehetőséget nyújt. Az elmúlt években már hagyománnyá vált, hogy a V4 Családi Házai kiállítás 10 magyar résztvevőjét az Év háza pályázat zsűrije választja ki. Ez volt a második olyan év, amikor a zsűri az első körben a pályázatra beérkezett 32 épület közül, második kör meghirdetése nélkül ezt meg tudta tenni. A zsűrizés során főleg arról alakult ki vita, hogy a Magyarországot képviselő 10 épület kellően reprezentálja a sokszínű magyar építészetet, a kiválasztott épületek segítségével valódi áttekintést adjon a magyar építészek munkájából.
A 10 magyar épület mellett a 10-10 cseh, szlovák és lengyel családi házat bemutató nemzetközi kiállítás hagyományosan Magyarországon, az Építészet Világnapján indul külföldi útjára.

A Visegrádi Négyek Családi Házai nemzetközi kiállítás magyar épületeinek tervezői:

•    Dévényi Tamás, H ház, Sóskút
•    Borsos Ágnes, Bachman Zoltán, hétvégi ház, Kővágószőlős
•    Bulcsu Tamás, Fortvingler Éva, Móser Balázs, nyaraló, Szigliget
•    Börzsei Tamás, családi ház, Csobánka
•    Kalmár László, Zsuffa Zsolt, Rose Balázs, családi ház, Budapest
•    Kovács Zsolt György, Beránková Jana, Kovács Dávid, nyaraló, Pécsely
•   Ifj. Benczúr László, Weichinger Miklós, kétlakásos társasház, Budapest
•   Kovács Zoltán, tornácos ház, Alsónémedi
•   Béres Attila, Balázs Jusztina, Hideg-ház, Kőszeg
•   Jánosi János, nyaraló, Tiszaug

(További információk: evhaza.hu)

Gratulálunk a díjazottaknak!

Kattintson a képre a nagyobb mérethez

(Fotók: arch.hu)

 

Kapcsolódó cikkek