Fenntartható Építészet - Fenntartható reggeli

.


Az ötletet - építészetre vonatkoztatva, a „Fenntarthatósági Nap - Mentés.Másként" rendezvénytől vette át az Ybl egyesület. A szlogenjükkel „A fenntarthatóság egy olyan dolog, amit csak közösen tudunk sikerre vinni" teljesen egyetért az Ybl Egyesület, ezért nyílt, minden kérdésre, véleményre számot tartó, interaktív beszélgetést szeretnénk.
Reggeliző-beszélgető partnereknek olyan barátainkat és kollegáinkat hívtuk, akik szerintünk valóban komoly eredménnyel hozzájárulnak a fenntarthatósághoz.
A fenntartható italokat,ételeket újszerű tartalom és külcsínnel kínáló Fruccola biztosítja a helyszínt és a testi jóllakottságot, a szellemi jólakottságot a moderátor és a szakértő beszélgetőpartnerek garantálják.

fovamhaz unnepe

moderátor Bánáti Béla építész

szakmai beszélgető partnerek
Fehér Bori építész, MOME
Tornóczky Mónika építész, HuGBC főtitkár
Gunther Zsolt építész, Nemzetközi aktív Ház Szövetség alelnöke
Gyöngyösi Zsolt építész
Portik Adorján építész

- Fenntartható reggeli - a hely - ki milyen környezetben, épületben lakik, a saját lakóhely milyen minősítést kapna?

- YBL év - ismerhettek-e egyáltalán valami hasonló fogalmat, mint fenntarthatóság, környezettudatosság fogalmát YBL korában? Vagy általános, minden korban érvényes fogalmakból bontakozott ki a mai fogalomrendszer, mint takarékosság, méltányosság, mértékletesség, természetszeretet?

- Alapfogalmak tisztázása: fenntartható fejlődés épületek, építészet esetében (nem azonos a gazdasági fenntarthatósággal) - energiatakarékosság - energiatudatosság - öko-szemlélet, ökológiai lábnyom - erőforrás takarékosság

- A fenntartható fejlődés és azon belül az építészet gondolatának keletkezése : hogyan A tagozódik be a fenntartható építészet a fenntartható fejlődés fogalmába és mik a fenntartható építészet jellemzői?

- Milyen minősítések vannak és mire jók a minősítések? (BREEM, LEED, DGNB)

- Miben rejlik a passzív ház - aktív ház szemlélet különbözősége és van-e valódi ellentét a két szemléletmód között?

- Mennyire technológiafüggő az öko szemléletű épület és mi az, ami szemléletmód váltással megoldható és mi, amihez komoly és drága technológiák kellenek?

- Környezetszennyezési export (fejlett világból a fejlődő és elmaradott térségek felé)

- Hogyan viszonyuljunk a történeti, műemlék épületek átalakításához ökológiai szempontból, a műemléki hűségnek, vagy az energia takarékosságnak, jó hőszigetelésnek legyen prioritása, milyen mértékű kompromisszum megengedett minősítési oldalról?

- Mennyiben határozza meg, esetleg korlátozza az öko szemlélet az épületek esztétikai minőségét? Pl. A spontán építészet és a fenntarthatóság kapcsolata, van-e út ebbe az irányba?

A részvétel díjtalan, de regisztrációhoz kötött.

Helyszín Budapest V. Arany J. u. 32.
Időpont: 2014. május 24. 10 óra

Szakmai támogató Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete (HuGBC)
Természetbeni támogató Fruccola Café Bp. V. Kristóf tér 3.
Szervező Ybl Egyesület regisztrálás és információ Ez az email cím védett a spam robotoktól. Bekapcsolt JavaScript szükséges a megtekintéséhez.