Holisztikus fenntarthatóság Németországból: beszámoló az idei Consense konferenciáról

.

A németországi Stuttgartban a Messe Stuttgart és a Német Fenntartható Építészeti Tanács (Deutsche Gesellschaft für Nachhaltiges Bauen, DGNB) közös szervezésében idén is megrendezték a Consense vásárt és konferenciát, amely a fenntartható építés területének egyik fontos nemzetközi fóruma. Az idei rendezvény mottója a "Meet the Leaders of Sustainability" ("Találkozz a fenntarthatóság vezéralakjaival") volt. A Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete képviseletében, a DGNB meghívására részt vett az eseményen Barta Zsombor, a HuGBC alelnöke, így számos hasznos kapcsolatfelvételre is sor kerülhetett: a DGNB képviselői mellett a TÜV Rheinland, továbbá a a svájci, francia, osztrák és cseh GBC-k képviselőivel. A szakember tapasztalatairól, a konferencia tanulságairól a vele készült interjúban olvashatunk.

consense nyitoFotó: HuGBC

HuGBC: Mely programokon vettél részt, milyen eseményeket és kiállítókat találtál leginkább érdekesnek, tanulságosnak?

Barta Zsombor: A Consense kiállítás és konferencia mindkét napján teljes egészében részt tudtam venni, így a kiállítókon kívül a délutáni 4 óra hosszú intenzív workshopokon is jelen voltam. Kifejezetten érdekesnek találtam azokat az előadásokat, melyek a fenntarthatóságot mint egyfajta szocio-kulturális tényezőt elemezték, illetve arra keresték a választ, hogy mi is az az igazi fenntarthatóság, elég-e az, amit mi ma teszünk. Az „Alnatura” bioélelmiszer-gyártó cég alapító atyja is előadott a konferencián, nagyon érdekes volt látni és hallani azt, hogy egy sikeres vállalkozó és nemzetközileg is aktív cég hogy cselekszik és miként valósítja meg az ő iparágán belül a fenntartható gondolkodást. Nagyon érdekesnek tartottam azt az intenzív workshopot is, amelyik azt a kérdést boncolgatta, hogy egy épületet esztétikai szempontból is lehet-e értékelni többé-kevésbé objektívan. A kérdés itt az esztétikai szempontból „jó” és a „rossz” építészet közti különbségekre irányult, több előadónak az volt az álláspontja, hogy egy esztétikai szempontból „rossz” ház nem nevezhető fenntarthatónak sem igazán, hisz valószínű, hogy azt előbb utóbb át fogják építeni, vagy el fogják hagyni.

HuGBC: Mennyire volt Németország-központú a konferencia?

Barta Zsombor: Lévén, hogy a konferenciát a német DGNB rendezte, ezért a németországi központúság, illetve a DGNB témák mindenképpen túlsúlyban voltak - ami azt hiszem természetes is egy ilyen jellegű rendezvényen. A kiállítóknál talán egy kicsit hiányoltam a nemzetközi kitekintést, de az előadások témáinak megválasztásánál a szervezők ügyeltek arra, hogy nemzetközi példákkal és témákkal is érdekesebbé tegyék a konferenciát a nem német látogatók számára is.

HuGBC: Milyen általános nemzetközi trendeket tudsz kiemelni, amelyek a konferencián is megfigyelhetők voltak?

Barta Zsombor: Ezen a konferencián az mindenképpen megfigyelhető volt, hogy igényesebb fejlesztőknél, beruházóknál, bérlőknél egyre nagyobb hangsúlyt kap a fenntarthatóság mint holisztikus téma. Tehát sokszor már nem magán az épületminősítés megszerzésén van a hangsúly, hanem azon, hogy a fenntarthatóságot igazi mérőszámokkal és adatokkal is igazolni tudják. Az anyaggyártóknál a káros és egészségre ártalmas anyagok mellőzése egyre fontosabb lesz, szinte mindegyik kiállító erre fektetett nagy hangsúlyt. Érdekes volt hallani olyan németországi épületekről is, amelyek dupla vagy tripla minősítést szereznek, tehát nemcsak a DGNB rendszer szerint, de a BREEAM és a LEED szerint is minősítve lesznek. Általában nagy hangsúlyt fektetnek Németországban az emberek felvilágosítására, oktatására, hisz a fenntartható gondolkodás egyik fő alap pillére az emberek mindennapi magatartásából ered.

HuGBC: A DGNB rendszernek vannak-e említésre méltó aktuális újdonságai, frissítése?

Barta Zsombor: A DGNB rendszert is folyamatosan tovább javítják, tovább fejlesztik. Ennek megfelelően ez a rendszer is egy megújítás előtt áll, ami az eddigi minősítési tapasztalatok és visszajelzések alapján fog megtörténni. Mindenképpen érdekes volt hallani, hogy a DGNB rendszert két fő nagy piacra szeretnék előbb-utóbb bevezetni, ez Brazília és Kína.

HuGBC: Milyen volt a résztvevők köre?

Barta Zsombor: A résztvevők zöme természetesen a német építőiparból jött, számos építész, beruházó és tanácsadó (cég) képviseltette magát, az anyaggyártók mellett. Nemzetközi látogatókkal a Green Building Councilok képviseleteiben találkoztam ismerős arcokkal, de új emberekkel is. Így sikerült felvennem a kapcsolatot a svájci és a francia GBC képviselőivel is, és találkoztam a cseh, az osztrák, a spanyol és a görög GBC képviselőivel is.

HuGBC: A hazai fenntartható építés területén tevékenykedők közül kiknek érdemes részt venni, akár kiállítóként a konferencián, miben profitálhatnak belőle?

Barta Zsombor: Lévén, hogy a konferencia a német piac egyik legfontosabb eseménye, ezért mindenképpen azoknak ajánlom elsősorban, akiknek a német nyelvterülethez kapcsolódó érdekeltségük van. Legyen ez az arra felé irányuló üzleti kapcsolat, vagy az onnan erre felé irányuló érdekeltségek. Mivel Európában a német piacnak meghatározó szerepe van és Magyarország tekintetében is az egyik legfontosabb piacnak számít, ezért mindenképpen érdekes lehet a konferencia azoknak, akik az aktuális és jövőbeli trendekről szeretnének többet megtudni. A konferencia és kiállításhoz kapcsolódó intenzív workshopok pedig kifejezetten érdekesek lehetnek a DGNB rendszerben érdekelteknek és a nyitott szakemberek számára is, bár azt mindenképpen érdemes megemlíteni, hogy idén a konferencia és a workshopok java csakis német nyelvű volt, így a német nyelvtudás mindenképpen nagy előnyt jelent a Consensre látogatók számára.

Forrás: HuGBC