Ybl emléktábla avatás, Ybl Bicentenáriumi bál

.

Az Ybl-emlékév alkalmából 2014. február 22-én, szombaton egész nap rendezvények zajlottak az Olasz Intézet, a Régi Képviselőház épületében: délelőtt vezetett séta keretében mutatta be az épületet Ordasi Zsuzsa művészettörténész a Kiállított tárgy maga az épület programsorozat keretében, majd emléktáblát avattak az épület falán Ybl Miklós tervező és Diescher József építőmester tiszteletére. A táblát Gina Giannotti, az Olasz Kulturális Intézet igazgatója és Szmodits Júlia, az Ybl Egyesület elnöke leplezte le.

ybl emlektabla avatas18Fotó: arch.hu

Az emléktábla avatás 4. bicentenáriumi ünnepe az Ybl Egyesületnek. A 19 éve működő Egyesület célja, hogy a bicentenárium évében az Ybl Miklós által tervezett épületeket be tudják mutatni a nagyközönségnek, elsősorban az ún. „palota-ünnepek”, amikor az Ybl által tervezett palotákat is bemutatják.
A korábbi emléktáblán rajta volt a régi képviselőház megnevezés; ezt cserélték le egy olyan emléktáblára, amin rajta van Ybl Miklós tervező, és Diescher József építőmester megnevezése is. Diescher József Ybl-díjas építészmester, igazi mívesmester – ugyan nagyon kevés műemléken szerepel az építőmester neve, de ezen épületnél külön figyelmet fordítottak rá. Az épületet az Olasz Kultúrintézet 1942-ben kapta meg Magyarországtól kultúrája ápolására.

ybl emlektabla avatas24Fotó: arch.hu

Gina Giannotti , az Olasz Kulturális Intézet igazgatója folytatta az ünnepi beszédet. Fontosnak tartotta, hogy ne csak az olasz kultúra közvetítése legyen az intézet feladata, hanem az eseményeknek méltó környezet biztosítása is, amin folyamatosan munkálkodnak.
Az épület fontos az olaszoknak azért, mert helyet ad az olasz kultúra terjesztésének, az olasz-magyar kapcsolatok intenzív ápolásának; a magyaroknak pedig történelmi szempontok miatt, a régi kéviselőház, és nem utolsósorban a tervező, Ybl Miklós személye miatt, aki az egyik legnagyobb 19. századi építész. Nagy örömmel nyitották meg az Olasz Kultúrintézet kapuit a látogatók előtt, hogy megnézhessék a régi képviselőház épületét.

Kattintson a képre a nagyobb mérethez

Fotó: arch.hu

Az esti Bicentenáriumi XVII. Ybl Bál megnyitásán L. Simon László kormánybiztos elmondta, hogy az Ybl-emlékév nem csak a kétszáz éve született építésznek állít emléket, de a kortárs magyar építészekre, építőművészekre is szeretné ráirányítani a figyelmet.
"Az Ybl bicentenárium jóval többről szól, mint Ybl Miklós 200. születésnapja" - hangsúlyozta L. Simon László.

Ybl bal39Fotó: arch.hu

Kiemelte, hogy az építészeti alkotások felújítása és átadása, a számos program, konferencia, szobor- és emléktábla-avatás a híres magyar építész életén és munkásságán keresztül kívánja felhívni a figyelmet a kortárs magyar építészet értékeire és az építész szakma kiválóságaira - hangoztatta.
A kormánybiztos kiemelte: bízik benne, hogy a választások nem fogják elterelni a figyelmet az emlékév egyik legkiemelkedőbb eseményéről, a Várkert Bazárátadásáról, valamint az Ybl-díjak kiosztásáról, amelyet április 6-án rendeznek az Operaházban.
Az eseményen részt vett Pintér Sándor belügyminiszter, a bál tiszteletbeli védnöke is.
   
A bált az Ybl Egyesület rendezésében tartották meg, az est háziasszonya az Egyesület elnöke, Szmodits Júlia volt.
A kitűnő hangulatról a Szerenade szalonzenekar gondoskodott. 
Éjfélkor tombola volt, ahol is a fődíj a díjnyertes Wiklhahn ON szék volt (az Europa Design felajánlásából), előtte pedig értékes nyereményeket is kisorsoltak, a szokásos Tokajival töltött tokaji hordócska mellett.

Kattintson a képre a nagyobb mérethez

Fotó: arch.hu (Várszegi Dániel)