Ybl Miklós épületeit bemutató makettkiállítás a Nemzeti Múzeumban

.

A Szent István Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Kara a Budapest Fővárosi Levéltárral együttműködésben hallgatói makettek bemutatásával emlékezik meg névadó mestere születésének 200. évfordulójáról.

00meghivo nemzeti muzeum 2014 Oldal 4


2014. Október 28-ától látható a Nemzeti Múzeum rotunda termében az a kiállítás, amelyen több, mint hetven hallgató csoportosan vagy egyénileg készített építészeti makettjét tekinthetik meg az érdeklődők. A makettek mellett a mesterképzésben résztvevő fiatal építészek virtuális Ybl-épület modelljei, a belváros „Ybl-térképe” és sok érdekes információ várja majd a látogatókat.

Az Ybl-év keretében számos rendezvényen, kiállításon ismerkedhetett meg az érdeklődők széles köre az építőmester munkásságával. A mostani tárlat egyik különlegessége, hogy Ybl szakrális épületei, kastélyai, palotái és középületei mellett korabeli szerkezeti részletek is megelevenednek az aprólékos gonddal készített hallgatói munkákon. A modelleket így tematizálva három, nagyméretű installáció rejti, amelyek a rotunda terem sajátosságait figyelembe véve szabadon körüljárhatóak. Fóliázott grafitszürke felületükön olvashatók a makettekhez kapcsolódó fontos információk és érdekességek. A megvilágított kiállítási tárgyakat egymás felett két polcon, kis betekintő nyílásokon keresztül láthatja a közönség, egyszerre meglepő közelségbe kerülve a modellekhez. Ez az elrendezés egészen különleges perspektívában mutatja be az épületeket, tudatosan nem az egészre, hanem a részletek összhangjára fókuszálva. A látogató így több nézőpontból vizsgálhat egy-egy alkotást, olyan részleteket felfedezve, ami a pusztán távolról szemléléskor figyelmen kívül maradna.

Az Ybl Miklós Építéstudományi Kar és Budapest Főváros Levéltára szeretettel meghívja tehát mindazon érdeklődőket, akik új nézőpontból ismerkednének Ybl Miklós szellemi örökségével.

A kiállítást megnyitja: Ritoók Pál, művészettörténész

Közreműködők:
Markó Balázs DLA
Anthony Gall PhD
Ritoók Pál
Ungvári Mihály
Mizsei Anett
Mucsi Zsuzsanna
Sugár Viktória

Kivitelezés:
SZIE Ybl Miklós Építéstudományi Kar hallgatói
Vácz Tibor
ABC Dekor Kft.
    
A kiállítás támogatói: Nemzeti Kulturális Alap, Budapest Főváros Levéltára.
Együttműködő partner: Forster Központ

 

Kapcsolódó cikkek