140 éve nyitotta meg kapuit a Magyar Állami Operaház

.

magyar-allami-operahaz-budapest00-ffA Magyar Állami Operaház Magyarország egyetlen nagy létszámú társulattal rendelkező és kimondottan operákra, balettekre szakosodott színháza. Az épület Budapest egyik legjelentősebb 19. századi műemléke, neoreneszánsz stílusban épült, Ybl Miklós tervei alapján. 140 éve, 1874. szeptember 27-én nyitotta meg a kapuit.

100 éves a budapesti Astoria Szálló

.

hotel-astoria-astoria-szallo-budapest ffSzáz éve, 1914. március 14-én nyitotta meg a kapuit a budapesti Astoria Szálló, amely terveit  Hikisch Rezső és Ágoston Emil készítette. Az elmúlt száz évben az épületben működött az őszirózsás forradalom idején a Magyar Nemzeti Tanács, 1944-ben a Gestapo főparancsnoksága, de helyt adott a négycsillagos szálloda filmek egyes jeleneteinek forgatásához is.

 

Csizmár Gyula Ybl Miklós-díjas építész 65 éves

.

 Csizmar Gyula-uj-ffNemrég töltötte be 65. életévét Csizmár Gyula Ybl Miklós-díjas építész. Ennek kapcsán kértük egy kis visszatekintésre, aki sok épület terve és városrendezési terv készítése mellett elmondhatja azt is magáról, hogy a Magyar Építész Kamara alapító tagja.

70 éves Prof. Ferencz István DLA építész

.

ferencz istvan-ff-uj 70 éves Prof. Ferencz István DLA építész 2014. január 27-én. Eddigi tevékenységét többek között Pro Architectura, Ybl- és Kossuth díjjal ismerték el. A Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja.

 

130 éve született Kós Károly

.

koskaroly130 éve született Kós Károly (1883. december 16-1977. augusztus 25.) XX. századunk egyik legnagyobb hatású polihisztora, aki építész, író és grafikus, könyvtervező, szerkesztő, könyvkiadó, tanár és politikus volt egyszerre.