145 éve született Frank Lloyd Wright (1967-1959), a szerves építészet atyja

.

20120608 Frank Lloyd Wright 1

145 éve született Frank Lloyd Wright (1867. június 8-1959. április 9.), amerikai építész, a szerves építészet atyja.
Wright az épületei és az azokat körülvevő környezet messzemenő harmonizációjára törekedett, ebből eredendően olyan épületeket tervezett, melynek lakói részévé válhattak az őket körülvevő természetnek. Történt mindez több mint száz éve, jóval a környezetkultúra mai formájában történő megjelenése előtt(!).
Az 1867-ben született építész iskoláit szülővárosában a Wisconsin állam béli Richland Centre-ben végezte, inaskodását már iskolaideje alatt megkezdte egy helyi építészirodában. Az iskolát diploma nélkül otthagyva Chicago-ba költözve az Adler and Sullivan tervezőirodában dolgozott, ahol 1890-től a cég összes lakóépületének tervezési feladatát ő végezte. 1893-ban nyitott saját irodát Chicago külvárosában, s 1901-ig mintegy ötven épületet tervezett.
A természetről vallott írásainak eleganciáját csak épületei múlják fölül. Épületeinek belső tere, s az ebből következő külső forma, anyaghasználata, természet és környezet kapcsolatának visszatérő motívuma nemes egyszerűséggel formálódtak Wright kezei alatt, megváltoztatva az akkori világ építészeti és világi gondolkodását.
Az emberi érték mindig prioritással bírt szempontrendszerében, ezt figyelemmel tartva készítette el lakóépülettől közösségi tereken át katedrálisig, iskolától gyárépületig minden munkáját.

(szerző: Kis Kálmán)

Kattintson a képre a nagyobb mérethez

Kapcsolódó cikkek