90 éves Hévézi Endre építész, polihisztor - életmű kiállítás

.

Hévézi Endre 90. születésnapja alkalmából a Londoni Magyar Kulturális Központban életműkiállítás nyílik, amelyen az évtizedek óta Angliában élő, építész végzettségű  polihisztor művész festményeit, kollázsait és tűzzománcait mutatják be.
Helyszín: Balassi Intézet, London
Időpont: 2013. szeptember 24.

Hevezi Endre

Hévézi Endre 1923-ban született Szegeden. A Budapesti Műszaki Egyetemen tanult, ahol építészmérnöki diplomát szerzett.
1945 után Dániába költözött, ott kezdett festészettel foglalkozni, posztimpresszionista képeket alkotott. 1947 és 1949 között több kiállítása volt Dániában és Svédországban. 1950-ben Angliában telepedett le, ahol építészként dolgozott, de továbbra is foglalkozott képzőművészettel, pasztell- és olajképeket, vízfestményeket festett. Ezzel egyidőben kerámiákat is készített. New York-i tanulmányútja után épületdíszítő plasztikákat alkotott, amelyek számos londoni középületen láthatók.

akvarell-Potbank on the canal

 Kilatas a budai varbol


Első kiállítása Nagy-Britanniában 1968-ban volt a londoni Drian Galleryben, amit számos másik követett, például Budapesten, Szegeden és Csongrádon. Csoportos kiállításokon Tokiótól Vancouverig rengeteg helyen szerepeltek műtárgyai.

Vallásos témájú művei között találhatók például a Hartley Witney-i katolikus templomnál a keresztutat szimbolizáló kerámiapanelei vagy az ugyanazzal a technikával készült, a chelsea-i Allan Hall Katolikus Papnevelde eucharisztikus szimbólumokkal díszített falipaneljei. Ebben a műfajban Hévézi legkiemelkedőbb alkotása az Etiópiában lévő Debra Libanos Katedrálisban található:

DebraLibanos 1

DebraLibanos 2

(Képek forrása: Hévézi Endre honlapja)

Hévézi alapítótagja a British Society of Enamellers-nek, a brit tűzzománckészítők társaságának. Számos díjat, elismerést szerzett már munkáival: első helyezést a La Cruna-i (1988), és a madridi (1998) Biennálékon, valamint 2001-ben díjat nyert Budapesten üvegesített zománcalkotásaival is.
Amerikában és Európában több magángyűjteményben vannak művei, illetve a Varsói és a Gdansk-i Nemzeti Galériában, a Magyar Nemzeti Galériában és az Iparművészeti Múzeumban, a szegedi Móra Ferenc Múzeumban, a dániai Silkeborg Múzeumban és a lincoln-i Usher Galériában is találkozhatunk alkotásaival.
 
A kiállítás megtekinthető: 2013. szeptember 25 – október 11.
Nyitvatartás: hétfő–csütörtök 10 órától 17 óráig, péntek 9 órától 14 óráig

Vallási ihletésű ólomüveg alkotásaiból:

Kattintson a képre a nagyobb mérethez

 

További alkotásaiból:

 

Kattintson a képre a nagyobb mérethez