Hatvan éve avatták fel a Népstadiont

.

Hatvan éve, 1953. augusztus 20-án avatták fel a magyar sport legnagyobb létesítményét, a Népstadiont (2002 óta Puskás Ferenc Stadion), építésze Dávid Károly volt.

800px-Stadium Budapest(Civertan légifotó)

Budapest ma is legnagyobb sportlétesítményét, az első ötéves terv büszkeségét káprázatos pompával adták át "a dolgozó népnek" a Szent István napjából az Alkotmány ünnepévé átalakult augusztus 20-án. Az átadó ünnepségen a párt- és állami vezetőkön kívül jelen volt Avery Brundage, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke is, az ünnepség fénypontja a Budapesti Honvéd és a Szpartak Moszkva közötti barátságos labdarúgó mérkőzés volt. A pompás külsőségek feledtetni tudták, hogy a Népstadion még nem készült el teljesen, hátra volt még 24 szektor, azaz mintegy 22 ezer ülőhely és a pályavilágítás kiépítése.

Nepstadion 1950
A budapesti nagy stadion ügye akkor már több mint fél évszázada vajúdott. Az ötlet először 1913-ban vetődött fel a főváros 1920-as olimpiai pályázata kapcsán, a tervekkel az első magyar olimpiai bajnok, az építész Hajós Alfréd 1924-ben a párizsi szellemi olimpián ezüstérmet nyert. 1921-ben törvényt hoztak a nemzeti stadion felépítéséről, de a megvalósulás váratott magára. Az Országgyűlés a II. világháború után, 1945-ben szavazta meg a szükséges költségeket, majd úgy döntöttek, hogy a létesítmény a XIV. kerületi Régi Lóversenytér területén épül meg. A Népstadion építésze Dávid Károly, statikusa Gilyén Jenő lett.

Az első kapavágást 1948. június 12-én tették meg, de ekkor még nem voltak készen a végleges tervek. A munkálatok részben a sportolók és a lakosság társadalmi munkájának igénybevételével zajlottak. A stadion a helyszínen készült, előre gyártott elemekből épült, a munkálatok során 664 ezer köbméter földet mozgattak meg, 45 ezer köbméter betont, 2 és félezer tonna betonvasat dolgoztak be, 24 ezer tribünelemet és csaknem 15 ezer lépcsőelemet helyeztek el, a költségek akkori áron 160 millió forintot tettek ki. A lelátókon 78 ezer néző foglalhatott helyet, a stadion összterülete 192 916 négyzetméter, a küzdőtér 17 513 négyzetméter.

kulso1

kulso4

kulso5

kulso6

kulso7

palya

palya6

palya5

palya3

reszlet1


A hat évtized során számos sporteseményt, atlétikai Európa-bajnokságot, válogatott és bajnoki mérkőzéseket, sőt 1955-ben kosárlabda Európa-bajnokságot rendeztek itt. A stadionban fellépett többek között a szovjet Mojszejev-együttes, az amerikai dzsessz-trombitás Luis Armstrong, a Queen, a Rolling Stones és a U2, a hazaiak közül az Omega, az Illés és a Hungária együttes. II. János Pál pápa 1991-es látogatása során itt találkozott a magyar fiatalokkal.

belso1

belso2

belso3

belso4

szobor1

szobor2

szobor3


A létesítmény 2002. április 2. óta viseli Puskás Ferenc, a labdarúgó Aranycsapat kapitányának nevét. Állapota az idők során leromlott, ma csak az alsó lelátórész és a középső szint egy része használható. Mivel nem felel meg az Európai Labdarúgó Szövetség előírásainak, alkalmatlan a rangosabb nemzetközi mérkőzések megrendezésére.
A kormány 2011-ben fogadta el az újjáépítés koncepcióját, amelynek lényege a "stadion a stadionban".

Egy lelkes amatőr elkészítette a Népstadion makettjét:

nepstadion-makett1

nepstadion-makett2

nepstadion-makett3

 

És a profik által elkészítve a Puskás Frerenc stadion multimédiás prezentációs modellje (1:250)A fényerőszabályozós világítási rendszer és a TFT- kijelzőkkel kombinált DVD lejátszó egység egy egyedi szoftver segítségével BlueTooth-on keresztül vezérelhető egy PDA-ról. (Tervező: Napúr Bt.):

puskas-stadion 01

puskas-stadion 05

puskas-stadion 07

 

Felvétel az 1953-as megnyitóról: