Százéves a prágai vigadó, a cseh szecesszió egyik remeke

.

Az Óváros szélén álló Lőportorony melletti kulturális és társadalmi központ koncert- és kiállítótermeket, báltermeket, kávézókat, borozókat, sörözőket és éttermeket magában foglaló hatalmas épülete a cseh fővárosnak a turisták által egyik legtöbbet fényképezett műemléke. A centenáriumot nagyszabású kiállítással kívánják megünnepelni, amely azonban nem csak az Obecní dum múltját kívánja bemutatni.
"A tervezett kiállítás nem korlátozódik majd csak az épület múltjára, építészeti és művészeti értékeire, hanem mindezt szélesebb kulturális és társadalompolitikai keretekbe helyezzük. Értékes művészeti alkotások bemutatásával elsősorban a megnyitás évét, 1912-őt szeretnénk nagyon látványosan felidézni" - mondta Vlastimil Jezek, a vigadó igazgatója újságíróknak.
Emlékeztetett arra, hogy 1912-ben két nagyhatású kiállítás volt a vigadóban: az egyik a cseh kubistáké (köztük Emil Filla, Josef Goncár), a másik pedig a szimbolistáké (például Jan Zrzavy, Josef Váchal). "Napjainkban megvan a kor képeinek 90 százaléka, ami több, mint amire szükségünk van" - mutatott rá az igazgató. Közlése szerint a jubileumi kiállítást október 25-én nyitják meg.
Az Obecní dum díszítésén ma már nemzetközi hírű korabeli cseh művészek vettek részt: Mikolás Ales, Max Svabinsky, Frantisek Zenísek, Josef Václav Myslbek, Alfons Mucha és mások. A vigadó történelmi eseményeknek is otthont adott.
"Az Obecní dumban kiáltották ki a Csehszlovák Köztársaságot 1918-ban, és itt ismertették az első törvényeket" - idézte fel Jezek, hozzáfűzve, hogy 1989 őszén a vigadóban zajlott le az első találkozó a korabeli kommunista kormány és a Václav Havel vezette Polgári Fórum képviselői között.
Az épület egyébként is történelmi helyen áll: korábban ott alakították ki a cseh királyi udvart, amely később a Hradzsinba került.


(Forrás: Mti)

 

Kattintson a képre a nagyobb mérethez

Kapcsolódó cikkek