Meier és Nouvel új épülete Olaszországban

.

Az építészek Oscar-díjával 1984-ben kitüntetett Meier az épület testét tervezte fehér színben. "A fehér a legszebb szín, amely nélkül a szivárványt sem lehet látni" - idézte az amerikai építészt az olasz sajtó.    

20120417 Meier Nouvel 2
Az épület nyílhegyre emlékeztető tetőszerkezete a 2008-ban Pritzker-díjas Nouvel alkotása, amely élénk piros színt kapott. Nouvel szerint "a pirosra mindenki felfigyel és a határvonalakat is pirosssal húzzák meg".        
A huszonháromezer négyzetméteren és öt emeleten terjeszkedő "i.lab" elnevezésű központ a Bergamo határában található tudományos-technológiai parkban emelkedik.

20120417 Meier Nouvel 3
   20120417 Meier Nouvel 6
A Meier-Nouvel nevével fémjelzett épület minden eleme a környezetvédő és fenntartható építészetet hirdeti. Energiaellátást ötszáz négyzetméter napelem biztosítja, az épülethez használt vas újrahasznosítható, a fát kevesebb mint nyolcszáz kilométeres távolságról szállították, az épület körüli biokert gyümölcsfáinak termését a közeli iskolák kapják meg.    

20120417 Meier Nouvel 4
   20120417 Meier Nouvel 5
A két építész már többször dolgozott Olaszországban: Nouvel tavaly egy milánói mozitermet alakított át üzletházzá. Meier a Róma külvárosában vitorláshajóra emlékeztető templomot tervezte 2003-ban és az olasz főváros központjában álló augustusi Békeoltárt övező üvegépületet, amelyek szintén fehér színt kaptak.


(Forrás: MTI)
(Fotó: www.ilgiornaledellarchitettura.com)

 

Kapcsolódó cikkek