A belváros rekonstrukcióját kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánítja a kormány

.

terkep

A közigazgatási hatósági ügyek szempontjából kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánítja a kormány a Budapest Belváros-Lipótváros építési beruházásaival összefüggő engedélyezést - az erről szóló rendelet tervezete a kormány honlapján jelent meg.

A Belváros-Lipótváros építési beruházásai nem csak a kerület, hanem a főváros érdekeit is szolgálja, ugyanis azok a Kossuth Lajos téri kiemelt beruházásokkal közvetlenül határos területeken valósulnak meg. A két beruházás szoros kapcsolata miatt indokolt a Belváros-Lipótváros építési beruházásait is nemzetgazdasági szempontból kiemelten jelentőssé nyilvánítani.

A beruházások során műemléki védelem alatt álló építmények, utak, közterületek, parkok felújítására is sor kerül. Kialakításra kerül zöldövezet, szobrok elhelyezésére kerül sor, ami nem csak a helyi lakosok megelégedésére szolgál majd, hanem várhatóan turisztikai előnyökkel is jár.

A tervezet melléklete felsorolja azokat az utcákat és tereket, amelyekre a kiemelés vonatkozik: a Mérleg utca vonalától észak felé, a nagykörútig terjed a felújítandó közterület.

Az általános építésügyi hatósági engedélyt első fokon a Budapest főváros Kormányhivatala V. Kerületi Hivatalának Építésügyi és Örökségvédelmi Hivatala adja ki, másodfokon a Budapest Főváros Kormányhivatala Építésügyi és Örökségvédelmi Hivatala jár el.

A kiemelt jelentőségű közigazgatási hatósági ügyekben hozott döntés fellebbezésre tekintet nélkül végrehajtható. A hatóság a döntéseit csak az ügyfélnek kézbesíti személy szerint, a többi érintett hirdetményi úton kapja meg a határozatokat. A döntés kézbesítésének napja a hirdetmény kifüggesztését követő nap lesz.

Tervezet

Hatásvizsgálati lap