Folytatódnak a Tüskecsarnok kivitelezési munkálatai

.

Folytatódik a Tüskecsarnok multifunkcionális sportkomplexum építése.
A Tüskecsarnok további építése három ütemben fog megvalósulni. Elsőként 2014 első felében egy 4000 fős sportcsarnok készül el, a második lépésben jövő szeptemberben hat munkacsarnokot és egy mélygarázst adnak át, majd az utolsó ütemben, 2015 első félévében megnyitja kapuit az 50 méteres versenyuszoda, amelyhez kapcsolódik majd egy 25 méteres tanuszoda is.
Az 1993-ban kiírt tervezési pályázat győztese a Lázár Antal és Magyar Péter vezette A&D Stúdió terve lett.
A kivitelezést a SWP konzorcium végzi, a projekt teljes költsége 5,9 milliárd forint.

A Tüskecsarnok hazánk egyik legmodernebb multifunkcionális sportlétesítménye lehet, amelynek padlójába beépítik a jégpályára alkalmas berendezéseket, így akár négy óra alatt lehetővé válik benne a jég kialakítása, ugyanakkor koncerteket is lehet majd rendezni az első ütemben megvalósuló, 71x42 méteres csarnokban.

A kiegészítő létesítmények között lesz a szomszédban található négy, egyenként 18x36 méteres, valamint további két, 18x18 méteres munkacsarnokot. Összesen 35 öltöző lesz a létesítményben, így egyszerre akár hat-hét testnevelési órát is meg lehet tartani benne. Ezeken kívül fitneszterem, fallabdapálya, továbbá életmód-tanácsadásra és diagnosztikai mérésekre is alkalmas központ is lesz a létesítményben.

Az építmény 18-20 sportágat tud majd kiszolgálni, s a Papp László Sportaréna, a debreceni Főnix Csarnok, valamint a Veszprém Aréna után a negyedik legnagyobb hazai sportkomplexum lesz.

Eddigi történet:

Az 1996-os tervezett világkiállítás egyik emléke a Lágymányosi hídnál álló Tüskecsarnok.
2014 elejére végre megoldódni látszik az épület sorsa: létrejöhet egy mai igényeket kielégítő, a diáksportot, tömegsportot is kiszolgáló, ugyanakkor nemzetközi sportesemények, illetve egyéb rendezvények megtartására is alkalmas multifunkcionális létesítmény.

Különlegességnek ígérkezett, hogy a sportcsarnokot és a szomszédos uszodát részben lesüllyesztették, így az épületek egy részét föld borította. A Tüskecsarnok mögött edzőtermek, futópálya és teniszpályák épültek volna.

Tuskecsarnok-Terv2

tuske 600 03

tuskecsarnok-budapest03

tuskecsarnok-budapest05

Az első tervek szerint majdnem teljesen  földborítású lett volna a csarnok, azonban a költségek csökkentését biztosítandó ez némiképp módosult: a csarnok fémtetejére kerültek a névadó, egyenként hat méter magas 84 darab üvegpiramis, amelyeken keresztül természetes fény áramlik a csarnokba.

tuskecsarnok-budapest04

tuskecsarnok-budapest09

A sportcsarnokban 2028 fix férőhely épült, de más események, pl. koncert rendezéséhez a küzdőtéren még további 1000 mobil ülőhely is létesíthető.

tuskecsarnok-budapest02

tuskecsarnok-budapest18

Két főbejárata van az épületnek: az egyik az egyetemi épületek felé néz, míg a másik az edzőtermek tetőkertjére nyílik. Ezek mellet oldalról is létesítettek két kisebb bejáratot a menekülő útvonalak megoldása miatt is.

Az épület műszaki érdekessége a 97x65 méteres, ellipszis alakú tetőszerkezet. A különleges tervezést és precíz kivitelezést igénylő "háló" két irányban hajlított tartók összemetsződéséből alakult ki. Erre korcolt fémlemezfedést került, a tetőszerkezet alá feszített ponyva álmennyezet került volna. A térrács ívtartói egymásra merőlegesek, rácsos szerkezetet adnak ki. Körben kettős oszlopsor támasztja alá a szerkezetet, középpontjában opeion helyett a 42x18 méter területű felülvilágító piramiscsoporttal.

További különlegesség, hogy a csarnok tüskéi speciális éjszakai világítást kapnak, ezzel a tervezők reményei szerint Budapest egyik új látványossága lehet az épület.

tuskecsarnok-budapest08

A 73x117 méteres, téglalap alaprajzú edzőtermi szárnyban mobil falakkal akár tíz terem is kialakítható. Két helyen közlekedőfolyosók osztják a teret, ezek menekülő útvonalként és tartószerkezetként is szolgálnak. A termeket összekötő nyílásokat úgy alakították ki, hogy kinyitásukkal az épületben körbe 200 méteres futópálya alakul ki, így akár télen is lehet futóedzéseket tartani. A remek ötletnek hála így akár téli időben is lehet futóedzéseket tartani. A termek alatt jelenleg egy parkolószint található (kb. 200 járműnek), a résfalazás, a födémek kiépítése azonban oly módon készült el, hogy még két parkolószint utólag is beépíthető a meglévő szint alá.

A továbbépítés, illetve hasznosítás többször is felmerült: a 2002-es tornász VB, a 2006-os úszó EB, de egyik sem itt valósult meg.
2012. áprilisában a beruházó Nemzeti Sportközpontok szerzői jog alapján lefolytatott közbeszerzési eljárás eredményeként szerződést kötött a Tüskecsarnok tervezőjével. A kiviteli terv elkészítésének határideje 2012 októbere, a 16 éve félkész állapotban lévő sportcsarnok építése 2014-re fejeződik be.

Addig is a 16 évi kényszerszünet után 2012. májusában ismét birtokba vehették a sportoló gyerekek és felnőttek a lágymányosi Tüskecsarnokot: jégpálya nyílt a kánikulai melegben.

2013. januárjában kiemelt jelentőségűvé nyilvánította a kormány a Budapest XI. kerületében lévő Tüskecsarnok beruházásához kapcsolódó uszodafejlesztéssel összefüggő közigazgatási hatósági ügyeket.

A Tüskecsarnok mellé egy nagymedencés uszoda építéséről döntött a kormány, így a beruházással Magyarország legmodernebb és csaknem húsz sportág befogadására alkalmas sportkomplexuma jön létre, mely kiváló lehetőséget nyújt majd az utánpótlás-képzésre is.

A Magyar Nemzeti Sportközpontok látványtervei:

Kattintson a képre a nagyobb mérethez