Közzétette az MNSK a Tüskecsarnok látványterveit

.

Az 1996-os tervezett világkiállítás egyik emléke a Lágymányosi hídnál álló Tüskecsarnok.
2014 elejére végre megoldódni látszik az épület sorsa: létrejöhet egy mai igényeket kielégítő, a diáksportot, tömegsportot is kiszolgáló, ugyanakkor nemzetközi sportesemények, illetve egyéb rendezvények megtartására is alkalmas multifunkcionális létesítmény.
Az épület tervezésére 1993-ban pályázatot írtak ki, a győztes a Lázár Antal és Magyar Péter vezette A&D Stúdió terve lett.

Különlegességnek ígérkezett, hogy a sportcsarnokot és a szomszédos uszodát részben lesüllyesztették, így az épületek egy részét föld borította. A Tüskecsarnok mögött edzőtermek, futópálya és teniszpályák épültek volna.

Tuskecsarnok-Terv2

tuske 600 03

tuskecsarnok-budapest03

tuskecsarnok-budapest05

Az első tervek szerint majdnem teljesen  földborítású lett volna a csarnok, azonban a költségek csökkentését biztosítandó ez némiképp módosult: a csarnok fémtetejére kerültek a névadó, egyenként hat méter magas 84 darab üvegpiramis, amelyeken keresztül természetes fény áramlik a csarnokba.

tuskecsarnok-budapest04

tuskecsarnok-budapest09

A sportcsarnokban 2028 fix férőhely épült, de más események, pl. koncert rendezéséhez a küzdőtéren még további 1000 mobil ülőhely is létesíthető.

tuskecsarnok-budapest02

tuskecsarnok-budapest18

Két főbejárata van az épületnek: az egyik az egyetemi épületek felé néz, míg a másik az edzőtermek tetőkertjére nyílik. Ezek mellet oldalról is létesítettek két kisebb bejáratot a menekülő útvonalak megoldása miatt is.

Az épület műszaki érdekessége a 97x65 méteres, ellipszis alakú tetőszerkezet. A különleges tervezést és precíz kivitelezést igénylő "háló" két irányban hajlított tartók összemetsződéséből alakult ki. Erre korcolt fémlemezfedést került, a tetőszerkezet alá feszített ponyva álmennyezet került volna. A térrács ívtartói egymásra merőlegesek, rácsos szerkezetet adnak ki. Körben kettős oszlopsor támasztja alá a szerkezetet, középpontjában opeion helyett a 42x18 méter területű felülvilágító piramiscsoporttal.

További különlegesség, hogy a csarnok tüskéi speciális éjszakai világítást kapnak, ezzel a tervezők reményei szerint Budapest egyik új látványossága lehet az épület.

tuskecsarnok-budapest08

A 73x117 méteres, téglalap alaprajzú edzőtermi szárnyban mobil falakkal akár tíz terem is kialakítható. Két helyen közlekedőfolyosók osztják a teret, ezek menekülő útvonalként és tartószerkezetként is szolgálnak. A termeket összekötő nyílásokat úgy alakították ki, hogy kinyitásukkal az épületben körbe 200 méteres futópálya alakul ki, így akár télen is lehet futóedzéseket tartani. A remek ötletnek hála így akár téli időben is lehet futóedzéseket tartani. A termek alatt jelenleg egy parkolószint található (kb. 200 járműnek), a résfalazás, a födémek kiépítése azonban oly módon készült el, hogy még két parkolószint utólag is beépíthető a meglévő szint alá.

A továbbépítés, illetve hasznosítás többször is felmerült: a 2002-es tornász VB, a 2006-os úszó EB, de egyik sem itt valósult meg.
2012. áprilisában a beruházó Nemzeti Sportközpontok szerzői jog alapján lefolytatott közbeszerzési eljárás eredményeként szerződést kötött a Tüskecsarnok tervezőjével. A kiviteli terv elkészítésének határideje 2012 októbere, a 16 éve félkész állapotban lévő sportcsarnok építése 2014-re fejeződik be.
Addig is a 16 évi kényszerszünet után 2012. májusában ismét birtokba vehették a sportoló gyerekek és felnőttek a lágymányosi Tüskecsarnokot:jégpálya nyílt a kánikulai melegben.

2013. januárjában kiemelt jelentőségűvé nyilvánította a kormány a Budapest XI. kerületében lévő Tüskecsarnok beruházásához kapcsolódó uszodafejlesztéssel összefüggő közigazgatási hatósági ügyeket.

A Tüskecsarnok mellé egy nagymedencés uszoda építéséről döntött a kormány, így a beruházással Magyarország legmodernebb és csaknem húsz sportág befogadására alkalmas sportkomplexuma jön létre, mely kiváló lehetőséget nyújt majd az utánpótlás-képzésre is.

A Magyar Nemzeti Sportközpontok látványtervei:

Kattintson a képre a nagyobb mérethez