Több száz cölöpön áll majd az ELI lézerközpont Szegeden

.

Második fázisba ért a 61 milliárd forintból megvalósuló, régóta húzódó szegedi szuperlézer, amely ezer új munkahelyet is teremthet. Agyagos, iszapos a talaj a kutatóközpont tervezett helye alatt, ezért 14 kilométernyi speciális cölöpön áll majd az épület.
A tervek szerint a tudományos kutatás 2016-ban kezdődik el. A lenyűgöző látványtervek alapján garantált a mérnöki pontosságú munkavégzés.

eli-alps-kutatokozpont-szeged

A beruházás Szeged külvárosában, az egykori szovjet laktanya területén zajlik, itt már lőszermentesítettek, eltávolították a cserjéket, valamint elvégezték az infrastruktúra előkészítését is. A közbeszerzések nyáron indulhatnak el a lézerberendezések komponenseire, illetve teljes lézerberendezésekre.

ELI-HU Nonprofit Kft. tagjai a Szegedi Tudományegyetem, Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Magyar Állam (Vagyonkezelő: Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.). Az ELI – Extreme Light Infrastructure  – az Európai Unió kutatási nagyberendezéseinek egyike lesz. Általa magyar közreműködéssel jön létre a világ első olyan szerkezete, mellyel a fény és az anyag kölcsönhatását a legnagyobb intenzitással lehet majd vizsgálni. A csongrádi megyeszékhelyen működik majd az attoszekundumos fényimpulzusok kutatásának legjelentősebb központja.

Az ELI-ALPS (Extreme Light Infrastructure Attosecond Light Purse Source) projekt célja egy lézereken alapuló, egyedülálló európai kutatóintézet létrehozása, amelyben mind a lézerimpulzusok, mind pedig a segítségükkel
előállított további fényforrások a nemzetközi kutatók rendelkezésére állnak. A szegedi intézet a világ legnagyobb csúcsintenzitású impulzusait előállító intézmények közül kitűnik az egy másodperc alatt előállított legtöbb, és egyúttal időben legrövidebb impulzusaival. A berendezés várhatóan nem csak az ultragyors fizikai alapfolyamatok, de a biológiai-, orvosi- és anyagtudományok terén is kiemelkedő kutatási eredmények elérését teszi elérhetővé.


Az ELI lézeres kutatóközpont a tervek szerint 2016-ra épül fel. Eddigre már elkészül a lézertechnológia beépítésének egy része is és indulhat a kutatói munka.A nemzetközi kutató és tudós csoport munkáját segíti, hogy a lézertechnológia fejlesztése tovább folytatódik egészen 2018-ig, ezzel is megteremtve a lehetőséget a nemzetközi jelentőségű kutatási eredmények megalapozására.

A projekt nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházás, így  a kormány az Új Széchenyi Terv keretében a Nemzeti Programok között támogatja a Szegeden megvalósuló innovációs projektet, amelynek végrehajtását annak rendkívüli jelentősége miatt közvetlenül a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium felügyeli.

Az ELI-program legfontosabb hozadéka a tudástranszfer, amely a térséget gazdasági, innovációs és tudományos központtá teheti. Az európai együttműködésben megvalósuló program ugyanis a nagyberendezés és nemzetközi kutatóközpont megépítésével nem ér véget: az ELI óriási lehetőség a hazai és nemzetközi tudományos élet számára, befolyásolhatja a hazai felsőoktatást, és kedvező hatást gyakorolhat a gazdaságra a szegedi régióban – beleértve a határon Szerbia és Románia felé átnyúló területeket is.

 

Kattintson a képre a nagyobb mérethez