Nagy Ervin az új országos főépítész

.

 

Nagy Ervin fotoMájus 26-tól Nagy Ervin személyében új vezetője van a Belügyminisztérium Területrendezési és Építésügyi Helyettes Államtitkársághoz tartozó Országos Főépítészi Irodának. Az új országos főépítész pályázat útján nyerte el a posztot. Legsürgetőbb teendőinek a szakmai kiválóságokból álló építészeti irányítás megvalósítását, a nyílt országos tervpályázatok támogatását, valamint tanulmányok, ösztöndíjak létrehozását tartja. Ő vezeti a központi építészeti-műszaki tervtanács üléseit.

Nagy Ervin kinevezése óta járja az országot. Sok száz építésszel beszélgetett, aminek hatására tovább erősödött benne az a meggyőződés, hogy a mai magyar építészet igen mostoha helyzetben van: több minisztérium között kallódik, nincs egységes irányítása, rendkívül alacsony színvonalú az építészeti közízlés, az építészek pedig nem mindig férnek a beruházások közelébe. Nyílt, tisztességes, átlátható világot kíván teremteni a szakmában.
Szeretné elérni, hogy amint az orvosi rendelőkben orvosok dolgoznak, az építészeti posztokra építészek kerüljenek. Véleménye szerint jelenleg sokszor olyan emberek döntenek az építészeti pályázatok sorsáról, akik nem tudnák megrajzolni azokat a házakat, amelyeket elbírálnak.
Egyik legfontosabb célkitűzése, hogy minden magyar településnek legyen főépítésze. Ha nem is mindnek önállóan, de legalább körzeti, járási szinten. Ettől az áttöréstől várja, hogy majd felértékelődik a tájkultúra szerepe. Az elképzelés eredetileg mestere, Makovecz Imre fejében született meg. A főépítész azt tervezi, hogy a Kós Károly Egyesülés ma is működő modelljét általános érvénnyel kiterjesztik, ehhez természetesen megfelelő jogi háttér is szükséges. A szakmában e tekintetben teljes konszenzus van, és ezt a döntéshozóknak is tekintetbe kell venniük.
Mint országos főépítész úgy véli, hogy az építészeti közízlés fejlesztésében személy szerint ő is tanácsadó, gerjesztő, katalizáló szerepet játszik. A vizuális kultúrára nevelést - Debreczeni László és Kós Károly szellemében - be kell illeszteni az oktatásba, az óvodától az egyetemig. Az értékvédelem is az építészeti múlt része, így erre az építészeknek is befolyással kell lenniük - véli.
A bürokrácia és a korrupció csökkentését fontos és sürgősen megoldandó feladatnak tartja, amelyet egyrészt a beadandó óriási tervcsomagok karcsúsításával, másrészt a tervzsűrik és a pályázatok átláthatóvá tételével szeretné megoldani.
Ehhez növelni kell az építészek szerepét a pályázati rendszerben. Egy pályázatot előbb az építészeti érték szempontjából kellene elbírálni, ezzel eleve kiszűrve az alkalmatlan munkákat, és csak ezután lehet szó anyagi versenyeztetésről.
Nagy Ervin szerint nyílt, országos pályázatok szükségesek, sok pályázatot kell kiírni. Kistelepüléseken és uniós beruházások előkészítésénél egyaránt fontos volna az építészek közreműködése. Be kell kerülniük a közéletbe, e nélkül nincs kilábalás a mostani helyzetből.

A jövőképet illetően józan és modern gondolkodásra van szükség. A hazai munkákból a nemzetközi sztárépítészeket nem szabad kizárni, de meg kell találni a megfelelő arányt a hazai és a külföldi építészek között és az utóbbiaktól is kiváló munkát kell megkövetelni. Ismert a kívánatos recept: a tudás legyen nyugati, de a szív magyar!
Nagy Ervin szerint időtállóság tekintetében egy kis konzervativizmus nem árt. Kell a kortárs építészet, de olyan minőségben, ami legalább száz évre szól. A magyar építészet a legjobb időszakaiban mindig sokszínű volt, most is annak kell lennie. Nem egy stílus kötelezővé tétele a lényeg, hanem az építészeti minőség: okos, jó, tartós házakat kell építeni.


(Forrás: BM)

Május 26-tól Nagy Ervin személyében új vezetője van a Belügyminisztérium Területrendezési és Építésügyi Helyettes Államtitkársághoz tartozó Országos Főépítészi Irodának. Az új országos főépítész pályázat útján nyerte el a posztot. Legsürgetőbb teendőinek a szakmai kiválóságokból álló építészeti irányítás megvalósítását, a nyílt országos tervpályázatok támogatását, valamint tanulmányok, ösztöndíjak létrehozását tartja. Ő vezeti a központi építészeti-műszaki tervtanács üléseit.