Épített örökség mesterszak indul a Pécsi Tudományegyetemen

.

 

A Pécsi Tudományegyetem (PTE) Felnőttképzési és Emberi Erőforrás Fejlesztési Kar (FEEK) és a PTE Pollack Mihály Műszaki és Informatikai Kar 2012 decemberében együttműködési megállapodást kötött a Kulturális örökség tanulmányok mesterképzés közös megvalósítása érdekében, épített örökség, írott kulturális örökség, valamint kulturális diplomácia és örökségmenedzsment szakirányokon.

pte logo nagy

A 2014 szeptemberében induló képzést - mint a program gesztora - a Felnőttképzési és Emberi Erőforrás Fejlesztési Kar hirdeti meg a felsőoktatási felvételi tájékoztató január 31-én megjelent hivatalos kiegészítésében. A közös alapozó kurzusokat követően a karközi együttműködés értelmében a Pollack az épített örökség szakirány koordinálásáért, míg a FEEK a további két szakirány kezeléséért felel. Az együttműködés időközben kibővült a Természettudományi Kar és a Bölcsészettudományi Kar oktatóival is, így szinte egyedülálló módon négy kar összefogásával valósul meg a képzés.
A mesterszak egyedisége, hogy Magyarországon első alkalommal indul épített örökség szakirány ebben a képzési formában. A kezdeményezés több szempontból is különlegesnek tekinthető: a képzési program kidolgozásában és megvalósításában a PTE négy olyan kara működik együtt, ahol évek óta komoly hagyományai vannak a kulturális örökséggel foglalkozó tanulmányoknak: e képzési program a korábbi előzményekre építve, az eltérő megközelítések integrálásával fog új tudáselemeket generálni. A mesterképzés védnöke Pierre Vasarely, akit a PTE Szenátusa 2013. március 14-én díszdoktorrá avatott.

A város szülötte és büszkesége Victor Vasarely (Vásárhelyi Győző), az optikai festészet világhírű képviselője, aki élete során mindvégig sok szállal kötődött Pécshez. A művész halálát követően szellemi örökségének megőrzését tűzte ki célul unokája, Pierre Vasarely, aki az aix-en-provence-i Vasarely Alapítvány elnökeként minden tőle telhetőt megtesz annak érdekében, hogy a pécsi kötődés tovább erősödjön, és a város kulturális, tudományos elismertsége Vasarely szellemi örökségén keresztül növekedjen. Pierre Vasarely a 2010-es kulturális fővárosi évad védnökeként több művészeti és kulturális projekt részese volt egyetemi partnerségeket kialakítva, de napjainkban is kiemelkedő a kultúra közvetítő szerepe.

A képzés iránt érdeklődő hallgatók 2014. február 15-ig jelentkezhettek nappali vagy levelező formában az állami ösztöndíjas férőhelyekkel is rendelkező mesterszakra. A képzésre azokat az alapszakon vagy mesterszakon korábban végzett érdeklődőket várják, akik ebben a félévben fejezik be felsőoktatási tanulmányaikat, vagy állami/önkormányzati, üzleti, vagy nonprofit szereplőkhöz kapcsolódva a kulturális örökség kezelésével, menedzselésével kapcsolatos meglévő ismereteiket kívánják mesterszinten is bővíteni.
(PTE)

A kulturális örökség tanulmányok mesterszak tervezett indításával kapcsolatban 2012 végén tartott sajtótájékoztatón Bachmann Bálint, a PTE műszaki karának dékánja azt mondta: Európa épített öröksége amellett, hogy kulturális, művészettörténeti, vagy építészeti szempontból jelentős, nagyon komoly gazdasági potenciált is rejt, amelyet a jövőben érdemes minél jobban kihasználni.

Úgy vélte, ezt segíthetik a kulturális örökség tanulmányokat folytató, a közszolgálatban, az építésrendészetben, vagy az örökségvédelem más műszaki, irányítási, beruházási területein elhelyezkedő diplomás szakemberek.

Bachman Zoltán Kossuth-díjas építész, a PTE tanára ehhez hozzátette, hogy örökségvédelmi szakemberekre Pécsnek is szüksége van, már csak azért is, mert az ókeresztény emlékhelyeivel az UNESCO világörökségi listáján szereplő városban olyan sok jelentős műemlék van, hogy azokat hosszú távon csak akkor tudja fenntartani, ha világhírűvé teszi e képzett fiatalok közreműködésével.

Kapcsolódó cikkek