Felújítják a pécsi Nick-udvart

.

A Nick-udvar felújításáról Nagy Csaba, a baranyai megyeszékhely fideszes alpolgármestere beszélt a helyszínen tartott sajtótájékoztatón, ahol a városvezetők vázolták Pécs új fejlesztési irányait is.
  
A Nick-udvar Pécs belvárosának két legfrekventáltabb részét, a Széchenyi teret és a Király utcát köti össze egy mintegy ötvenméteres fedett passzázs formájában.    

A Zsolnay-család által építtetett, ma a városi vagyonkezelő birtokában lévő ingatlanban korábban egy söröző és kisboltok működtek, valamint rendszeresen tartottak benne kiállításokat is. Az utóbbi évtizedben azonban állapota olyannyira leromlott, hogy az udvar bérlői kiköltöztek, s kis idő múlva a gyalogosforgalom elől is lezárták a passzázst.    

Nick-udvar
Az alpolgármester elmondta, az önkormányzati források nélkül, körülbelül két hónap alatt újulhat meg a város egyik patinás része. Szakképzett közmunkások végzik el a passzázs térkövezését, újítják fel a villamos rendszert, a homlokzatot, a belső tereket; az alapanyagokat pécsi vállalkozások ajánlották fel.
   
A Nick-udvart és helyiségeit a munkák végeztével a pécsi Gerillart Egyesület működteti. A szervezet elnöke, Tímár Krisztián közölte, művészek alkotóműhelyeként, kiállítások helyszíneként kell elképzelni a megújuló udvart, ahol a járókelőknek lehetőségük lesz közvetlen kapcsolatba kerülniük az alkotókkal.    

Nagy Csaba alpolgármester bejelentette azt is, hogy a város nemsokára közbeszerzési eljárást ír ki egy körülbelül harmincmillió forintba kerülő fejlesztési koncepció kidolgozására. Szerinte Pécs egésze így nemsokára a rendelkezésre álló értékek megőrzése, fejlesztése mellett újulhat meg.
   
Kővári János (Összefogás Pécsért Egyesület), az önkormányzat emberi erőforrás fejlesztési bizottságának elnöke azt mondta, a korábbi, 1996-ban készített dokumentum elavult, s nem számolt az Európai Unió nyújtotta lehetőségekkel sem. Hozzátette: a 2013-ra elkészülő koncepció a város saját erőforrásainak jobb kihasználásához ad többek között iránymutatást.


(Forrás: MTI)

 

Kapcsolódó cikkek