Felújítják az esztergomi bazilika körkilátóját

.

Horváth György, Magyarország legnagyobb templomának műszaki referense április 17-én az MTI-nek elmondta, hogy egy 68 méter magasra nyúló óriásdaruval juttatták fel a szükséges anyagokat a kupolát körbeölelő járda javításához. A szerkezetet új járófelületet és biztonságos korlátot kap, mivel 150 évvel ezelőtt nem a mindennapi forgalomra tervezve készítették.
   
A bazilika déli tornyában az ötvenes években légitámadások elleni óvóhelyként egy hatalmas vasbeton hengert alakítottak ki, ezt már elbontották. A felszabaduló teret eredeti formájában állítják vissza, ott ajándékbolt és pénztár kap helyet.
   
A Prímási Levéltár elköltözésével a bazilika második emeletén 300 négyzetméternyi hely vált szabaddá - tette hozzá Horváth György. A Dunára néző hatalmas, íves ablak előtt múzeumi kávézót rendeznek be és egy kisebb termet alakítanak ki előadások, kamara-kiállítások számára, emellett önálló termet kap a bazilika építéstörténetét bemutató kiállítás.

20120417 esztergomi bazilika korkilatoja2
A leendő kávézó és a kiállítóterem megközelítéséhez folytatni kell a lépcsőházat, mert azt Simor János püspök 1856-ban csak az első emeletig építtette meg Hild Józseffel. A mostani átalakítás az 1995-ös földrengés kárainak elhárítására is lehetőséget nyújt, akkor ugyanis megsérült a bazilika dunai főfala. Ennek "lehorgonyzására" most több tonna vasbetont építettek be a második emeletre. A beruházások összes költsége meghaladja a 100 millió forintot - tette hozzá Horváth György.


(Forrás: MTI)

(Fotó: www.orszagalbum.hu/kep.php?p=322)

Kapcsolódó cikkek