Gyűjtés a krasznahorkai vár felújítására

.

Krasznahorka vara" Nemzeti Összefogás - Krasznahorkáért" néven indított gyűjtést a tűzkárosult krasznahorkai vár felújítására több szlovákiai magyar civil szervezet - tudta meg az MTI pozsonyi irodája. A gyűjtés hivatalosan 2012. május 8-án kezdődött és 2013. április 3-ig tart. A jótékonysági gyűjtés elindítására némi késedelemmel került sor, mivel a szlovák belügyminisztérium először elutasította annak bejegyzését.
  
"A belügyminisztérium először azzal utasította el a kezdeményezés bejegyzését, hogy a gyűjtés nevét a szervezők csak magyar nyelven jelölték meg" – magyarázta az MTI-nek a késedelem okait Polgár Hajnalka - a gyűjtést szervező egyik civil szervezet -, a Magyar Polgári Kör alelnöke. Hozzátette: miután a szervezők a gyűjtés nevét kétnyelvűvé tették, elhárult az akadály a bejegyeztetés elől.
   
Polgár Hajnalka elmondta: a gyűjtés a nemzeti összefogás jegyében, közhasznú céllal, a történelmi-kulturális örökség támogatására és védelmére indult. Bevételét a szervezők a Krasznahorka várát ért pusztító tűzvész által okozott károk helyreállítására valamint a vár helyiségeinek, gyűjteményeinek és kiállításainak felújítására szánják. Hozzátette: a Szlovák Nemzeti Múzeum által meghirdetett gyűjtés mellett ez az egyedüli olyan szlovákiai kezdeményezés, amely kifejezetten e célból indult.
   
A gyűjtést a Magyar Megmaradásért Polgári Társulás, a Magyar Polgári Kör, a Magyarok Szövetsége, a Somorja Hangja – Vox Samariae, a VIA NOVA Ifjúsági Csoport, az Egy Jobb Komáromért Polgári Kezdeményezés, a Gradus Montana Polgári Társulás és a Pázmaneum Polgári Társulás hirdette meg és felügyeli.
   
A nemzeti örökség részét képező 13. századi várban március 10-én két tizenéves dohányzó gyerek figyelmetlensége okozott tüzet. A tűz következtében a vár teljes tetőszerkezete leégett, megsérült a várfal egy része és számos műkincs is elpusztult. Bár a műtárgyak 90 százalékát sikerült megmenteni, a kár így is 8 millió euróra tehető. Ebből 7 millió euróra becsülik az épületben és egymillióra az ingóságokban keletkezett kárt.

Krasznahorka vara kigyulladt


(Forrás: MTI)

 

Kapcsolódó cikkek