Az Év Homlokzata 2011

.

 

20120414 ev homlokzata 20112012. április 12-én, nyolcadik alkalommal hirdették ki az "Év Homlokzata Pályázat" 5 kategóriájának győztes alkotásait.

A pályázati felhívás, valamint a pályázati kiírás megtekinthető az adott szövegre kattintva.

A gazdasági válság ellenére csaknem 200 pályamű érkezett be az Év Homlokzata 2011 Pályázatra, amelynek díjait április 12-én este adták át. Az öt kategória - független szakmai zsűri által - kiválasztott nyertesei egyenként egymillió forintot vehettek át.

A műemlék kategória győztese a Kós Károly tervei alapján megvalósult zebegényi római katolikus templom homlokzat-felújítása, Csóka Árpád építész pályázata lett.
   
A középület kategória legjobbjának a tavaly ősszel elhunyt Makovecz Imre egyik utolsó munkáját, a 2011 decemberében átadott új makói bölcsődét választották, amellyel a kivitelező Bodrogi Bau Kft. pályázott.
   
Családi ház kategóriában a Vonnák és Társai Építész Stúdió egy budapesti, mai hangvételű villa épülete nyert, amely elsődlegesen a visszafogott, őszinte megformálásával vívta ki a zsűri elismerését.
   
Panel kategóriában a zsűri hosszas vita után a Renova Építőipari Kft. egy kaposvári panelfelújítását díjazta, amelynek során az épület eredeti színezését igyekeztek megtartani.
   
Társasház kategóriában két homlokzatot is díjazott a zsűri: a VI. kerületi, Andrássy úti ház bár nem műemlék, de a Világörökség részét képező területen helyezkedik el, így a teljes rekonstrukciónak és tetőtér-beépítésnek a legszigorúbb műemléki és minőségi elvárásoknak kellett megfelelnie. A projekt építésze Fehérváry Rudolf, a nyertes pályázó a Bau-Verepes Kft. volt. A kategória másik díjazottja egy szintén budapesti, háromlakásos rákosszentmihályi társasház, amelynél többek között azt díjazta a zsűri, ahogy a pályázó építész cégnek, a Zsuffa és Kalmár Kft-nek sikerült az épületet a családiházas, de már a paneles beépítés közelében lévő környezetbe beillesztenie.
   
Az immár nyolcadik alkalommal meghirdetett Év Homlokzata Pályázat célja az újonnan épült és felújított épületek homlokzati megoldásainak értékelése és díjazása építészeti, műszaki és gazdaságossági szempontok alapján. Az építészek és kivitelezők számára kiírt pályázaton évről évre egyre több a nevező: míg 2003-ban 67 épület homlokzatának dokumentációját küldték be, idén már csaknem 200 pályamű érkezett.
   
Az innovációs különdíjat idén a 2010-ben bekövetkezett iszapkatasztrófa utáni újjáépítésben való aktív közreműködésért és a kimagasló segítségnyújtásért a Veszprémber Zrt. és a Kós Károly Egyesülés vehette át. A az Év Homlokzata Díjat életre hívó Baumit a gálán az iszapkatasztrófában érintett Kolontár és Devecser két középületének felújításához térítésmentesen homlokzati vakolatot ajánlott fel.


Az Év Homlokzata Pályázat 2011-es győztesei kategóriánként:


Családi ház kategória nyertese:

Budapest, II. kerület
Pályázó neve: Vonnák és Társai Építész Stúdió
Építész: Vonnák János
Kivitelező: Vakolász Kft. Csizmadia Tamás

20120414 ev homlokzata csaladi1     20120414 ev homlokzata csaladi2 

Társasház kategória nyertesei (2 díjazott):

Budapest, Andrássy út
Pályázó neve: Bődi Sándor
Építész: Fehérváry Rudolf
Kivitelező: Bau-Kerepes Kft.

20120414 ev homlokzata tarsas1


Budapest, Rákosszentmihály
Pályázó neve: Zsuffa és Kalmár Kft
Építész: Nagy Gábor, Zsuffa Zsolt
Kivitelező: Borsos Levente

20120414 ev homlokzata tarsas2

Középület kategória nyertese:

Makó, Óvoda épülete
Pályázó neve: Bodrogi Ferenc
Építész: Makovecz Imre, Makona Építész és Vállalkozó Kft.
Kivitelező: Bodrogi Bau Kft.

20120414 ev homlokzata kozepulet 1


 

 

 

 

 

Panelfelújítás kategória nyertese:

Kaposvár
Pályázó neve: Felde Péter
Kivitelező: Renova Építőipari Kft.

20120414 ev homlokzata panel

Műemlék kategória nyertese:

Zebegény, Petőfi tér,
Havas Boldogasszony plébániatemplom
Pályázó neve: Csóka Árpád
Kivitelező: Hód Kft.

20120414 ev homlokzata muemlek       


Baumit Innovációs Díj nyertesei:

Kolontár - Devecser
Veszprémber Zrt.
Kós Károly Egyesülés

20120414 ev homlokzata innovacio1      20120414 ev homlokzata innovacio2

A további beérkezett pályaművek kategóriákra bontva ITT megtekinthetőek.


(Forrás: MTI, www.evhomlokzata.hu)