Eredményhirdetés a Liget Budapest Projekt nemzetközi építészeti tervpályázaton

.

Lezárult a Városligetbe tervezett múzeumi épületekre kiírt nyílt nemzetközi tervpályázat. A csaknem félezer beérkezett anonim pályamű közül a 11 tagú, magyar és nemzetközi szaktekintélyekből álló zsűri döntése alapján a  Néprajzi Múzeum a francia Vallet de Martinis DIID Architectes, a Magyar Zene Háza a japán Sou Fujimoto Architects,  míg a FotóMúzeum Budapest és a Magyar Építészeti Múzeum a magyar Középülettervező Zrt. tervei alapján épülhet meg a 2018-ra teljesen megújuló Városligetben.

08-AVA


Az Európa jelenlegi legnagyobb új múzeumi fejlesztésének keretében a Városligetben megvalósítandó öt múzeumi épületre idén februárban írt ki nyílt nemzetközi építészeti tervpályázatot a Szépművészeti Múzeum és a Városliget Zrt.  A 2014. május végi határidőre beérkezett több mint 470 pályaműből 17 pályázat jutott be a második fordulóba. A 11 tagú magyar és külföldi múzeumi, valamint építészeti szakemberekből álló zsűri ezen pályázatokból választotta ki a Néprajzi Múzeum, a Magyar Zene Háza valamint  a Fotó Múzeum Budapest és a Magyar Építészeti Múzeum leendő épületének nyertes tervét és díjazottjait.

A nyertes és díjazott tervek, illetve az eljárás második fordulójába jutott pályaművek a www.ligetbudapest.org oldalon tekinthetőek meg. Ezek a pályaművek a Design Terminálban január 7-én nyíló kiállításon is láthatóak majd.

 
Az Új Nemzeti Galéria - Ludwig Múzeum épületére beérkezett 80 pályamű között a bíráló bizottság nem talált olyan pályázatot, amelyet az értékelési kritériumok összessége alapján megvalósításra alkalmasnak ítélt volna, ezért arra új, meghívásos tervpályázat került  kiírásra, amely jövő év áprilisában zárul majd le.
 
A zsűri és a munkáját segítő 36 szakértő 5 szempontcsoport alapján értékelte a pályaműveket. A leendő múzeumok építészeti minősége és megoldásai mellett a bíráló bizottság vizsgálta a tervekre jellemző technológiai és funkcionális elképzeléseket (a várható látogatói élményt és múzeumtechnológiai megoldásokat), a tervezett épület fenntarthatóságát (energiahatékonyság, ökológia), a környezettel kapcsolatos párbeszédet (többek között a városképi beágyazottságot, a Városligettel való kapcsolatot és  épület megközelíthetőségét) és a megvalósítás  költségeit is. Kiemelt szempont volt az is, hogy a tervekben szereplő épületek  minél jobban kíméljék a park zöldfelületét.
 
„A tervpályázatnak köszönhetően olyan, az őket befogadó parkkal és annak épített környezetével harmonikus párbeszédet létrehozó múzeumok épülnek majd a Városligetben, amelyek úgy lesznek kiemelkedő építészeti értékűek Budapest és Magyarország számára, hogy egyben 21. századi funkcionális megoldásokkal, világszínvonalon szolgálják a gyűjteményeket és a látogatókat” – mondta el Baán László, a Liget Budapest Projekt miniszteri biztosa. Az új múzeumok a fenntartható építészet elvárásainak is megfelelő kortárs, ugyanakkor a Városliget parki és épített örökségéhez illeszkedő épületekben kapnak helyet. Az egyedi, erőteljes építészeti gondolatot megfogalmazó épületekből – az egymással és a már száz éve itt megépült múzeumokkal való együttműködés révén – egy olyan egyedi közgyűjteményi intézményháló jön létre, amely nem csupán Budapest és a magyar kultúra nemzetközi ismertségét növeli, hanem izgalmas és nyitott, közösségi tereket biztosít Budapest lakói, a belföldi és külföldi látogatók számára egyaránt.
 
Az építészeti tervpályázaton a pályázók név nélkül, egy regisztrációs számon nyújtották be pályázatukat. A szigorú nemzetközi szabályoknak megfelelő pályázati kiírásban rögzített eljárási rend szerint a zsűri az eljárás során csak a beadott terveket ismerhette meg, a díjazott tervezők kilétére csak a döntést követően került sor.
 
A nyertes és díjazott tervek, illetve az eljárás második fordulójába jutott pályaművek a www.ligetbudapest.org oldalon tekinthetőek meg. Ezek a pályaművek a Design Terminálban január 7-én nyíló kiállításon is láthatóak lesznek majd.
 
 
A Városliget komplex fejlesztését szolgáló Liget Budapest Projekt keretében felépülő öt új épület a park szélein, ma lebetonozott területen, illetve a Ligetben található, de lebontásra ítélt építmények, beépítések helyén épül fel, a projekt megvalósítása során megóvva és bővítve a park zöldfelületét. A Néprajzi Múzeum, a Magyar Építészeti Múzeum, valamint a FotóMúzeum Budapest (a mostani Magyar Fotográfiai Múzeum) az Ötvenhatosok terén, a Magyar Zene Háza a lebontásra kerülő volt Hungexpo-irodák területén, míg az Új Nemzeti Galéria - Ludwig Múzeum a Petőfi Csarnok helyén áll majd. A projektnek köszönhetően a park növényzetének rehabilitációjával párhuzamosan több tízezer négyzetméterrel, a mai 60 százalékról 65 százalékra nő majd a zöldfelület a Ligetben.
 Az építkezés a tervek szerint 2016-ban kezdődik, az új múzeumokat pedig 2018 márciusában vehetik birtokba a látogatók.
Az új középületek tervezett megvalósítási összköltsége 75 milliárd forint.
 
Nyílt nemzetközi építészeti tervpályázat kiírására Magyarországon utoljára Budapest századfordulós fénykorában, több mint 100 évvel ezelőtt került sor.


A nemzetközi bírálóbizottság  11 fős volt:
elnöke: Baán László,  a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója,
társelnökei:  Wim Pijbes, az amszterdami Rijksmuseum főigazgatója és Martha Thorne építész, a Pritzker Építészeti Díj ügyvezető igazgatója,

tagjai:
Paula Cadima építész, egyetemi tanár (AA London School of Architecture),
Fekete György belsőépítész, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke,
Finta Sándor, Budapest főépítésze,
Edwin Heathcote építész, a Financial Times építészeti kritikusa,
Henri Loyrette, a francia Államtanács tagja, a Musée du Louvre korábbi igazgatója,
Nagy Ervin országos főépítész,
Sáros László György építész, a Magyar Építőművészek Szövetségének elnöke, 

póttagjai:
Bálint Imre, a Budapesti Építész Kamara elnöke,
Cselovszki Zoltán építész, a Forster Gyula Nemzeti Örökséggazdálkodási és Szolgáltatási Központ  volt elnöke, az Iparművészeti Múzeum mb. főigazgatója,
Fazakas György építész
Perényi Tamás építész,  a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építészmérnöki Karának tanszékvezető egyetemi docense.
Az UIA (Építészek Nemzetközi Szövetsége) egy tagot, Juhani Katainen építészt, a tamperei University of Technology volt dékánját és egy póttagot Roueïda Ayache építészt delegált a testületbe.

A nyertes pályaművekről készült videoanimáció:

 

Látványtervek

Liget Budapest
építészeti tervpályázat Fotómúzeum Budapest
és Magyar Építészeti Múzeum

1. díj Középülettervező Zártkörűen Működő Részvénytársaság

03-Kozti 

2. díj GSMM architetti, Giorgio Santagostino-Monica Margarido

04-GSMM

3. díj LEAD - Laboratory for Explorative Architecture & Design Ltd.

05-LEAD 

 

Liget Budapest
építészeti tervpályázat
Magyar Zene Háza

1. díj Sou Fujimoto Architects

06-Sou fujimoto


2. díj ARCVS Projektni biro

07-ARCVS


3. díj AVA | Andrea Vattovani Architecture

08-AVA

 

Liget Budapest
építészeti tervpályázat
Néprajzi Múzeum

1. díj Vallet de Martinis DIID architectes

09-Vallet

2. díj Bobby Fogel, bFarchitecture 

10-Fogel


3. díj Graeme Massie Architects

11-Graeme

 

 (Forrás: Liget Budapest)