Év Homlokzata Pályázat 2014

.

ev homlokzata logo

Az Év Homlokzata Pályázat az elmúlt tíz évben a magyar építészet egyik rangos intézményévé vált. Célja az újonnan épült és felújított homlokzati megoldások értékelése és díjazása építészeti, esztétikai, műszaki és gazdaságossági szempontok alapján. A pályázaton tervezők és kivitelezők egyaránt részt vehetnek, akik a minőségi munka elkötelezettjei. A pályázók legjobb munkáin keresztül szeretnénk megmutatni a szakma és a magyar közízlés számára, hogy az új irányzatok, tradíciók, a nemzetközi divatirányzatok elemei és a magyar tervezők által megálmodott új motívumok hogyan jelenhetnek meg a homlokzatokon.

Az értékelésnél az épület külső megjelenésén túl figyelmet fordítunk az építkezés során alkalmazott technológiára és a felhasznált anyagokra is. Az eddig díjazott homlokzatok a sajtó nyilvánosságán keresztül etalonná váltak, a jellegzetes alakzatok, árnyalatok, struktúrák a hazai utcaképek követendő példái lettek. A családi ház, társasház, középület, panelfelújítás és műemlék kategóriák nyerteseiről neves szakemberekből álló, független zsűri dönt.

A Baumit elkötelezett híve vagyunk a minőségnek és az innovációnak, így külön díjjal jutalmazza azt a pályázót, aki a benevezett épületen különlegesen új technikai megoldást, kivitelezési módszert, vagy iránymutató, harmonikus színkombinációt alkalmazott.

Településeink mesterséges környezetének összképét magán és középületeink homlokzata alakítja leginkább. Családi és társasházak, közintézményeknek helyet adó épületek jelentős számban épültek az elmúlt években: falvaink, városaink intenzív átalakuláson mennek keresztül. Ebben a folyamatban különösen megnövekszik az építészek és a kivitelezők felelőssége. Nekik kell egyensúlyt teremteniük a megrendelők ízlése és a közösség érdekei között, megújítani a városképet úgy, hogy az megőrizze és továbbra is tükrözze a település egyedi hangulatát.

Az Év Homlokzata 2014 Pályázat célja, hogy támogassa a tervezők, kivitelezők modern és egyedi törekvéseit. Ezzel a hagyományteremtő kezdeményezésével a Baumit népszerűsíteni kívánja az energiatakarékos – ezáltal környezetbarát – homlokzati megoldások alkalmazását. A független zsűri által díjazott alkotások széles körű bemutatásával hozzá kíván járulni az épített környezet értékeinek megőrzéséhez és gyarapításához.

A pályázás részleteiről, feltételeiről és a jelentkezésről további információt a www.evhomlokzata.hu oldalon talál. Az Év Homlokzata Pályázatot kiíró Baumit Kft.-ről bővebben a www.baumit.hu oldalon olvashat.

A független szakmai zsűri:
•    Cseh András, Pro Architectura díjas építész
•    Jánosi János, Pro Architectura díjas építész
•    Máté Klára, a Magyar Építéstechnika főszerkesztője
•    Noll Tamás, Ybl díjas építész, a Magyar Építész Kamara elnöke
•    Sáros László, Magyar Építőművészek Szövetségének elnöke
•    Széman György, a Magyar Építőanyagipari Szövetség elnöke
•    Szoják Balázs, Pest Megyei Építészeti Nívódíjas építész, az MVSZ főtitkára
•    Dr. Tari Gábor, PhD egyetemi adjunktus, BME Rajzi és Formaismereti Tanszék, Színdinamika Szakmérnöki Műhely
•    Vadász Bence, Ybl díjas és Pro Architectura díjas építész
 

Kapcsolódó cikkek