Esterházy János emlékhely a Gesztenyéskertben

.

Esterházy János emlékhelyét Hidasnémeti Máté építész tervezte. Az emlékhelyet és a szobrot 2013. május 15-én avatták fel Budapesten, a Gesztenyéskertben.

A szobor Nagy János felvidéki szobrászművész - a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, Troznai István bronzöntő és Kampfl János kőfaragó alkotása.

Gróf Esterházy János szobrát a felállítást kezdeményező Egyesület az Önkormányzat támogatásával hozta létre. A szobor a Gesztenyés kertben az 1848-as emlékművel szemben került elhelyezésre. A meglévő fák között kialakult liget közepén helyezték el a szobrot, a háttérben található kutyafuttatót eltakarására sövényfalat ültettek.

02esterhazy-janos-szobor

 
A szobor környezetében kőr alaprajzzal gróf Esterházy János nevét viselő rózsabokrokat ültettek. A háttér megtervezésekor egyaránt fontos volt Nagy János szobrászművész eredeti elképzelése, valamint az a tény, hogy a műalkotás egy rendkívül értékes városi parkban kerül felállításra.

01esterhazy-janos-szobor

A háttér nem kíván a bronz szobortest dinamikusan formált alakjával konkurálni - a mozgásban lévő szobor statikus kiegészítésére törekedtem.

Az első ránézésre tömbszerű falazatnak tűnő háttér lépésről lépésre tartogat felfedezni valót. Először csak vékony vonalak rajzolódnak ki a szobor körül, közelebb érve látszik, hogy egy befalazott nyílásnak hátat-fordítva helyezkedik el a szobor. A nyílás befalazásához használt mészkövek anyaga azonos a háttér falazat anyagával - szürkésbarna színű tömb mészkő - de felületi megmunkálásában különbözik. A falazat durván faragott, strukturált felületű tömbjeitől a befalazás csiszolt, fűrésznyomos felülete jól elkülönül.
A befalazás kőtömbjein gróf Esterházy János raboskodásának állomáshelyei jelennek meg utalásszerűen (évszám és helyszín).
A kilátástalanságban a kiutat a kőtömbök fugáinak résén át beszűrődő és halványan kirajzolódó kereszt jeleníti meg.

(Hidasnémeti Máté)