Jóleső arányosság - Fogpatika a Belvárosban

.

Hamarosan Fogpatika nyílik egy belvárosi műemlék épületben. Az utcára nyíló, nagy portálos, modern berendezésű, komplex szolgáltatást nyújtó professzionális szájápolási szaküzlet tervezője Papp Dávid, akinek ez a projekt az egyik első önálló munkája. A tervezés folyamatáról kérdezte a tulajdonosokat és a tervezőt Mizsei Anett.

Fogpatika  03Fotó: Tischler Zoltán

Milyen előzményekkel bír a hamarosan megnyíló Fogpatika? Miben más ez egyáltalán, mint a többi fogászat?

Kisgyörgy Csaba (KCS): Első üzletünk 1998-ban nyílt Gödöllőn, és egyszerű fogászati röntgenként működött. A piaci igények alakították a vállalkozást a mai képére, alulról szerveződő, évekig formálódó üzleti modellel. Mára érte el azt a komplexitást a szolgáltatás, hogy a röntgen képalkotás mellett, szájhigiénés tanácsadás, illetve professzionális szájápolási szaküzlet is egyben. Fontos kiemelni, hogy ez nem fogászat, nálunk kizárólag tanácsadás, szépészeti beavatkozások -például fogfehérítés és fogékszer felhelyezése- ill. szájhigiénés kezelések –például fogkő eltávolítás- történnek. Végeztünk kutatásokat a piacon, és ez a típusú üzleti modell eddig nem volt jelen Magyarországon. Amikor a mostani fejlesztés elindult, a legmagasabb nívójú, hosszú távon működőképes technológiák beszerzését és működésbe illesztését céloztuk meg, és az üzlethelyiség kialakításánál is ez volt a vezérelv. Az ügyféltér egyben szájhigiénés termékek patikája is, a cél pedig az volt, hogy a vendégnek jó legyen idejönni, mintha egy butikba vagy belvárosi parfümériába lépne be.

A helyszínválasztást is ez a szempont befolyásolta?

KCS: Igen, mindenképpen kiemelt jelentőségű kereskedelmi központ környezetében szerettük volna megnyitni az üzletet, és a Belváros fejlődéséből adódott a döntés a kiskörúti zóna mellett. Utcára nyíló, nagy portálos üzlethelyiséget kerestünk, 80 és 120 négyzetméteres alapterület között. Valami olyasmire vágytunk, mint a színházi eseményként megnyitott borbélyüzlet a Kossuth Lajos utcában, olyasmire, ami közel viszi az emberekhez a szolgáltatásunkat. Végül egy hosszú listából, komplex szempontrendszer alapján rövid lista lett, míg aztán a bejárások során rá nem éreztünk erre a helyre.

Ekkor lépett színre az építész?

KCS: Pap Dávidot már ismertük régebbről, és ebben a fázisban ültünk le ötletelni vele és grafikusművész, designer feleségemmel, Sármay Monival, hogy megtaláljuk a különböző funkciók helyét. A végeredmény tekintetében azt a jóleső arányosságot kerestük, ami a hely századfordulós vonásai és a mai igények között fennáll. El akartuk kerülni, hogy az összhatás mesterségesnek, mesterkéltnek hasson, és szerettünk volna becsempészni egy kis ipari jelleget is ebbe a nagy, boltozatos térbe.

Milyen volt köztetek az együttműködés?

Pap Dávid (PD): Nagyon jól ment a közös munka, könnyen összehangoltuk az elképzeléseinket a környékhez passzoló, de mai irányvonal tekintetében. A reprezentatív épületben modern és igényes kivitellel igyekeztünk a legtöbbet kihozni a helyiségből. Szabad kezet kaptam a teljes arculat kialakításában.

KCS: Dávid a kezdetektől egyben kezelte az egészet, miközben a legapróbb részletekig és az utolsó bútorig egyedileg tervezett mindent.
Egy meglévő, műemlék épülettel dolgozni nem könnyű feladat, adódtak ebből nehézségek?

KCS: Hogyne! Az egész munkafolyamatra jellemző volt, hogy amint elterveztünk egy lépést és nekiláttunk megvalósítani, kiderült valami, ami miatt újra kellett gondolnunk. Az épület jellegéből adódóan sok fejtörést okozott az akadálymentes megközelítés is, amit végül a hátsó bejáratnál tudtunk megoldani. A szolgáltató területek teljesen bejárhatóak kerekesszékkel, babakocsival. Ezt nagyon fontosnak tartom! Egy ilyen kis cégnek, ami az emberekhez szól, kell ennyi felelősséget vállalnia; úgy hiszem, ez egy bárki számára követhető minimum.

PD: Gyakorlatilag az egész üzletet minden infrastruktúrájával együtt fel kellett újítanunk. Időközben derült ki, hogy részlegesen födémcserére is szükség van, mert az álmennyezet elbontásakor szembesültünk vele, hogy a régi fafödém hibái miatt fel lehet látni az első emeletet bérlő irodájába... Ugyanakkor a nagy belmagasságú, reprezentatív, szinte templomszerű tér tökéletesen alkalmas volt a kicsit indusztriális, a századfordulós környezetben kortárs pontként megjelenő üzletnek.

Hogyan jutottatok el a részletekig a munka során?

PD: Talán meglepő, de egy ilyen kisléptékű belsőépítészeti feladatnál nagyon hasonló problémákkal szembesül az ember, mint egy nagyobb projektnél. Csaba fogott össze mindent, mint üzletág- és építésvezető, a szakági kollégák mellett Dr. Ficsor Zsolt szak főorvos, igazságügyi szakértő is segítette a tervezést, ő egyben a szakmai felügyeletet is ellátja a Fogpatika működésében. A röntgenhelyiséget a speciális technológia miatt külön csapat tervezte, többrétegű, ólomlemez szigetelésű falakkal. A belsőépítészet tekintetében a vezetékeket és egyes fényforrásokat rejtve vezettük, a bútoroknál a földtől ellebegtetett hatásra törekedtünk. Sajnos a téglaboltozat nem volt elég szép ahhoz, hogy eredeti terveinknek megfelelően vakolat nélkül hagyva megmutassuk a szerkezetét.

KCS: Az egyedileg tervezett és kivitelezett bútorokkal az volt a célunk, hogy ha valaki benéz a kirakaton, akkor ebben a nagy térben arányos és funkcionális bútorokat lásson, és legyen kedve bejönni. A modern anyagok mellett a falon megjelenik a ”kisföldalatti” világát idéző plasztikus fehér csempe, a vizsgálót könnyűszerkezetes térosztásként fekete acélkeretbe foglalt matt üveg választja el a vendégtértől.

Kiket vár majd a Fogpatika?

KCS: A szájápolás az elmúlt tíz évben ugrásszerűen fejlődött, a mai fiatal felnőtt korosztály is még sok téves információval, rossz berögződéssel bír. Nálunk bármelyik korosztály számára szakképzett dentálhigiénikus nyújt személyre szabott tanácsadást és termékajánlatot, emellett partnerei kívánunk lenni a fogorvosoknak, a modern 3D CBCT képalkotó röntgenszolgáltatásunkkal.  Nagyon fontosnak tartjuk a gyerekek bevonását, hogy kellemes környezetben, félelem nélkül ismerhessék meg a fogápolás profi formáját. Az akadálymentesítés mellett ez a másik terület, amelyben társadalmi felelősséget kívánunk vállalni.

Köszönöm szépen mindkettőtöknek, és további sok sikert kívánok!

Mizsei Anett

A projektvezető Kisgyörgy Csaba.
Építészet: Pap Dávid
Orvosszakértő: Dr. Ficsor Zsolt szakfőorvos, igazságügyi szakértő
Beruházó/építtető: ELYF '95 Kft.
Kivitelező: Szabó és Metzger Kft.
Kivitelezési vezető: Koltai Béla
Projekt alapterülete: 120 m2
Fotók: Tischler Zoltán

Kapcsolódó cikkek