Megújult Salgótarján belvárosa

.

A projektzáró sajtótájékoztatón Dóra Ottó (MSZP) polgármester és Fekete Zsolt (MSZP) alpolgármester a részletekről elmondta: a Salgótarján városközpontjának funkcióbővítő rehabilitációja című projekt az Új Széchenyi Terv Észak-Magyarországi Operatív Programjának keretében valósult meg.

Salgotarjan

A fejlesztések 2012 késő őszén kezdődtek, és március végén fejeződnek be. A projekt megvalósítására az Európai Unió és a magyar állam 1,11 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást biztosított, ez a csaknem másfél milliárd forintos beruházási összeg több mint 74 százaléka.

03 Salgotarjan

Az Apolló Moziból Apolló Centrum lesz, a háromszintes, multifunkciós létesítményt körülbelül két hónap múlva vehetik birtokba a salgótarjáni fiatalok a bútorok, berendezések beszerzése és a használatbavételi engedély megszerzése után.

04 Salgotarjan

A centrum emeletén a 3D-s filmek vetítésére alkalmas 106 személyes moziterem mellett létrejött egy 71 székes artmozi-terem, és kialakítottak egy galériás, rendezvény- és konferenciateremként használható többcélú kulturális teret is. A földszinten kapnak helyet az ifjúsági tanácsadó iroda helyiségei. Az alagsorban élőzenés tér, drámapedagógiai műhely és zenei próbaterem mellett kiszolgáló helyiségek épültek.

05 Salgotarjan

A Múzeum téri rekonstrukció magában foglalta a térburkolat teljes cseréjét a vízszigeteléssel, a támfalak javítását és magasítását, a felszín alatti közművek teljes felújítását. Kiépítették a köz- és díszkivilágítást, felújították a lépcsőket, új térkövezést kaptak a parkolók, megújították a zöldfelületeket, kicserélték az utcabútorokat és elvégezték az akadálymentesítést.

06 Salgotarjan

A 238 új felszíni parkolót a városközpont 12 területén alakították ki, 24 új parkolónak egy szervizút kiszélesítésével biztosítottak helyet.

07 Salgotarjan

08 Salgotarjan

A Múzeum tér rekonstrukcióját Szabó Márton építész tervezte, az Apolló Centrum átalakítási tervét Magyar Géza Ybl-díjas építész készítette. A centrum belsőépítésze a Ferenczy-díjas Somogyi Pál volt.

Forrás: MTI - Fotók: Komka Péter

Kapcsolódó cikkek