Nem csak a nagy tűzfalak lehetnek színesek - a Színes Város Csoport új projektje

.

A Színes Város Csoport hazánk első tűzfal- és köztérszínesítő alapítványa. Mostani projektjével is igazolta, hogy a „városi tér” megújítása túlmutat a közterek rendbetételén, valamint a közösségi színterek és funkciók bővítésén. Az elmúlt hetekben Budapest XVIII. kerületében a Kandó Téri Általános Iskola egyik épületét látták el egyedi grafikával az iskolás gyermekek és a környékben élők örömére.
Az elkészült mű a MOME tervező grafika szakán végzett Jánosi Anna és Bakó Tamás művészek alkotása.

kando alt iskola3 resize 

Akár a négyszögletű kerek erdő, olyan lett a XVIII. kerületi Kandó Téri Általános Iskola új épülete. A szánkózó domb melletti fás, füves tér közepén álló hófehér falakra mesebeli tájat festettek a Színes Város Csoport alkotói. Az iskolások műsorral hálálták meg a november 17-ei átadón, a vidám dekorációt.

Magyar Márta igazgató asszony örömét fejezte ki, hogy ismét egy újítás átadását ünnepelheti az iskola, hiszen szeptemberben vehették birtokba a tanulók a három tanteremből álló új tudásközpontot, melyet egy üzlethelyiségből alakítottak át. Ennek az új oktatási bázisnak a falát díszíti a színes alkotás. Az igazgató köszöntötte az ünnepélyes alkalmon megjelenteket, Ughy Attila polgármestert, Kucsák László országgyűlési képviselőt, Flór Pétert, a Színes Város Csoport főtitkárát. Az igazgató asszony a vidám dekorációra utalva elmondta, a sok szép rajz, mind egy megálmodott világ része, egy olyan világé, amelyben sok a virág és a fa, amely igazán jól illeszkedik az iskola ÖKO-tevékenységéhez, a fenntartható fejlődés filozófiájához. A polgármester hangot adott az épület átadásakor megszületett gondolatnak, amely szerint egy ilyen iskola külsejének is meg kell megmutatnia, milyen szellemiségben folyik a munka odabent, s milyen a gyerekek ízlésvilága.

A jövővel kapcsolatban úgy fogalmazott, eddig szakemberek dolgoztak a falakon, azonban Magyar Márta igazgatóval megállapodtak, hogy tavasszal az oldalsó szabad felületeken minden gyerek kipróbálhatja saját tehetségét, természetes a művészek irányításával és ebben, akár az eddigi dekorációkban, ismét Flór Péter és a Színes Város Csoport segítségét kérik. A Színes Város Csoport ghánai ötlet nyomán, 2009-ban kezdte tűzfal színesítő működését – idézte fel a közelmúltat Flór Péter. Azóta számos önkormányzati és céges megbízásnak tettek eleget.

A Kandó Téri iskola projektjét azért is szereti a főtitkár, mert jól illeszkedik a zöldövezeti környezetbe, és bízik abban, hogy a gyerekek számára is fontos alkotást hoztak létre. A munka előkészületeiről elmondta: – Négy elképzelést vázoltunk fel az igazgató asszonynak, amelyek közül ezt választotta. Az elkészült mű a MOME tervező grafika szakán végzett Jánosi Anna és Bakó Tamás művészek alkotása. Kucsák László, Pestszentlőrinc-Pestszentimre országgyűlési képviselője, ünnepi beszédében emlékeztetett, öröm, hogy a más helyeken már bizonyított Színes Város itt is bemutathatta tudását.

kando alt iskola4 resize

(Forrás: XVIII. ker. önk. sajtóközleménye)

 


(Fotók: Facebook.com)