Pimp My Pipe - Újpest térkép a FŐTÁV távhővezetékén

.

A FŐTÁV I LOVE PANEL - Pimp My Pipe pályázatának nyertese Lehoczki Zsuzsa „Térkép" című pályázata lett, amelyet a várost legális graffitijeivel már sok helyen megszépítő Színes Város csoport valósított meg a IV. kerületi Elem utcában található, föld fölött futó távhővezetéken.

Pimp my pipe 09 resize Fotó: Főtáv Zrt., budapest.hu

Pimp my pipe 01 resizeFotó: Főtáv Zrt., budapest.hu

A városlakók szavazatai alapján a szakmai zsűri úgy döntött, hogy a Színes Város egy újpesti térképrészletet fessen a 200 méter hosszú csőszakaszra, mert a lokális értékek és a kerülethez való kötődés érzésének megerősítése is fontos szempont a városszínesítés mellett.

A festés ideje alatt 100 liter festéket használt fel a Színes Város, amely szervezetnek tűzfalfestményeivel Budapest utcáin sétálva többször is találkozhattunk már. Az ország első legális köztérszínesítéssel és tűzfalfestéssel foglalkozó csoportja, az évek során több mint 15 ezer négyzetméternyi felületet tett színesebbé festményeikkel.

Ez egy rendkívül komplex feladat volt a számunkra, ugyanis a tűzfalfestés, vagy bármilyen eddigi munkánk egészen más műfajt képviseltek, – mondta el Flór Péter, a Színes Város főtitkára – hiszen általában mi tervezünk, és kivitelezünk egyszerre, de itt most a tervezés nem a mi feladatunk volt, hanem a városlakókra bízta a kampányban a FŐTÁV. A nehézséget az okozta eleinte, hogy a 200 méter hosszú csövet még befotózni sem volt egyszerű, márpedig az elengedhetetlen egy rendes látványterv elkészítéséhez. Végül sikerült olyan megoldást találni, amivel a terv központi elemei sem csorbultak nagyon, illetve a kivitelezés színvonala is hozzátett a nyertes koncepcióhoz.

Pimp my pipe 11 resizeFotó: Főtáv Zrt., budapest.hu

A Pimp My Pipe csőszínesítő pályázat során két művészeti ágazatot is összekapcsolt a FŐTÁV, hiszen a képzőművészet mellett a zene is fontos szerepet kapott: a hip hop szcéna elismert képviselői, Busa Pista (Irie Maffia, Zuboly) és Zsolaa (Teebag, Faktorlabor) az akció élére állt és rímekbe szedve hívták fel a városlakók figyelmét a városszínesítés lehetőségére. A két rapper a cső eredeti állapotánál videóklipet is forgatott és megerősítette, hogy a hip hop, mint társadalmi kérdésekre érzékeny zenei műfaj egyik feladata, hogy felhívja a fiatalok figyelmét a legális graffiti felületre és a kreativitásuk bemutatásának lehetőségére.

Nagy öröm, hogy a FŐTÁV is hozzájárult a lakók segítségével ahhoz a városarculati és környezetszínesítő mozgalomhoz, ami mostanában egyre nagyobb szerepet kapott a fővárosban. Fontosnak tarjuk, hogy felhívjuk a figyelmet arra, hogy egy-egy „életszínesítő” ötlettel a panel lakótelepek és a panellakások megfelelő, ideális lakókörnyezetet tudnak biztosítani az embereknek. Ezért kezdtünk bele tavaly az I LOVE PANEL kampánysorozatba, melynek során az Urbanista bloggal közösen szervezett Lakótelep Bajnokság, a Panellakás szépségverseny és a Legtakarékosabb panelépület pályázat is megvalósult, ahol a korszerűsítés, az energiahatékonyság, valamint az esztétikum is kiemelt szerepet játszott. – mondta el Vojtku Ágnes, a FŐTÁV kommunikációs vezetője.

A 485 beérkezett pályázati anyagból az első 50 legtöbb szavazatot kapott alkotásból választotta ki egy 6 tagú zsűri a nyertes pályázatot.

A zsűri tagjai:
Dr. Szűcs Panni (BVK Holding Budapesti Városüzemeltetési Központ Zrt.),
Wintermantel Zsolt (Újpest polgármestere),
Finta Sándor (Budapest főépítésze),
Flór Péter (Színes Város),
Student Tamás (Webdream Magyarország Kft.),
Balog Róbert (FŐTÁV Zrt.).

A szakmai zsűri döntése alapján Lehoczki Zsuzsa „Térkép" című pályázati anyaga mintájára kerül megfestésre a vezeték, melynek végső terveit a Színes Város köztérszínesítő csapat készíti el. A zsűri döntésében az elsődleges a beérkezett pályázati anyagok koncepciójának elemzése és értékelése volt.

A nyertes „Térkép" pályázat azért nyerte el a zsűri egyöntetű tetszését, mert a kerületi identitást tükrözi. A lokális értékek és városrész szerkezet megerősítése a kerülethez való tartozás, kötődés érzését erősíti, mely szintén fontos szempont a városszínesítés mellett.

pimp-nyertes-grafika-v3.JPG resize

2.    helyezett: Fekete Tünde – Budapest felett az ég

PMP masodik resize


3.    helyezett: Botos Barbara – Zsiráf loves Budapest

PMP harmadik resize


Közönségdíjas: Zsoldos Adrienn - Budapest az én városom

PMP kozonsegdijas resize

(Forrás: FŐTÁV Zrt., Budapesti Városüzemeltetési Központ)


Fotó: Főtáv Zrt., budapest.hu

Werkfilm: