Tetőtéri ablakok fényhatásai

.

A korszerű építészet és lakberendezés területén egyre inkább előtérbe kívánkozik a természetes fény, mint építőelem intenzív használata, a beltérben pedig az egészséges légállapotok fenntartása. Miért van erre szükség? A napfény és a friss levegő jelenléte otthonainkban és a munkahelyünkön a jó közérzetünk, hosszú távon egészségünk fenntartása miatt elengedhetetlen. A VELUX Cégcsoport szakemberei évente több száz épület átalakításában nyújtanak szakmai segítséget, ahol a tervezők kényelmes, modern és stílusos otthonokká transzformálnak felújításra szoruló épületeket szimplán napfény és friss levegő segítségével.

tetoteri ablak01

A következő három dániai példa jól szemlélteti, hogy a természetes fény jelenléte ötletes lakberendezési megoldásokkal kiegészítve teljesen átalakítja bármely helyiség hangulatát, stílusát; a megfelelő helyen elhelyezett megnyitások pedig biztosítják a természetes légcserét, ezáltal az optimális hőszabályozást is.

Komor félhomályból napfényes családi fészek

A sárga téglás, Koppenhága csendes külterületén álló házba azonnal beleszerettek új tulajdonosai, ugyanakkor a több mint 80 éves házzal szemben voltak fenntartásaik is. Az emeleti hálószobán, gyerekszobán, valamint a fürdőszobán is csak egy-egy ablak volt, ráadásul az egész tető felújításra várt. Az épület átfogó modernizálása során az építész tanácsára 12 VELUX tetőtéri ablak beépítése mellett döntöttek.

tetoteri ablak02

A korábban sötét hálószoba, fürdőszoba, lépcső és gyerekszoba napsütötte, egészséges helyiségekké váltak.

tetoteri ablak051

tetoteri ablak03

tetoteri ablak04

tetoteri ablak05

A szülői hálóban a déli oldalon elhelyezett, négyes ablakkombinációnak köszönhetően – amelyek egy majdnem a padlótól a plafonig érő üvegfelületet alkotnak –, páratlan kilátás nyílik a környező erdőre. A család többnyire még felhős napokon is mellőzheti a mesterséges világítást, és a nap melegítő sugarainak hála, télen kevesebbet kell fűteniük.A tetőtéri ablakok az épület szellőztetésében is fontos szerepet játszanak, mert természetes módon szabályozzák a helyiségek légállapotát. Ráadásul a VELUX INTEGRA® rendszer a napfény mennyiségétől és a külső hőmérséklettől függően nyitja vagy zárja az ablakokat, így automatikusan gondoskodik a kellemes beltéri hőmérsékletről még a nyári kánikulában is.

 

tetoteri ablak06

tetoteri ablak07

 

Világosabb helyiségek felülvilágítóval

Az egyszintes, kis dőlésszögű nyeregtetővel, alatta tárolásra használt padlástérrel kialakított koppenhágai családi ház legzavaróbb szépséghibáit a felújítás előtt a kisméretű ablakokkal rendelkező, sötét konyha, előszoba, folyosó és fürdőszoba jelentették. A kedvezőtlen fényviszonyok miatt szűkösnek tűnő helyiségekben nem érezték jól magukat a lakók, ráadásul nappal is lámpahasználatra kényszerültek, ami növelte a kiadásaikat. A tetőszerkezet renoválásakor ragadták meg az alkalmat VELUX tetőtéri ablakok felülvilágítóként történő beépítésére.

tetoteri ablak08Felújítás előtt

tetoteri ablak09Felújítás után

Az egyetlen terület, ahova nem került tetőtéri ablak, az előszoba-folyosó: itt két VELUX fénycsatorna vezeti a ház belsejébe a fényt. Mivel a helyiségeket elárasztja a természetes fény, így többnyire még borús időben sincs szükség mesterséges világításra. Nem utolsó sorban az átalakítás eredményeként a beltér tágasabbnak, otthonosabbnak, letisztultabbnak tűnik.Felújítás után fénycsatorna beépítésével
A tetőtéri ablakok az épület szellőzésében is fontos szerepet játszanak. A bel- és kültéri hőmérséklet közötti különbség és az ablakok eltérő magassága miatt működésbe lép az úgynevezett kéményhatás: a meleg, állott levegő felemelkedik, majd a tetőtéri ablakokon keresztül távozik, míg a friss levegő alulról beáramlik a homlokzati ablakokon keresztül.

tetoteri ablak10Felújítás előtt

tetoteri ablak11Felújítás után


Kreatív stúdióműhely tükrökkel, természetes fénnyel, minimalista dizájnnal

A Koppenhágától csak néhány perces autózásra található Farum városkában áll ez a 80 éves nádfedeles ház. Az épületben egy művészcsalád él, akik a házhoz tartozó pajta átalakításával, modernizálásával egy benapozás-tervezéssel foglalkozó építészt bíztak meg.

tetoteri ablak12

tetoteri ablak13

Az egykori pajtában kreatív stúdió kapott helyet. Kívülről az épület tetőtéri ablakokkal és napkollektorokkal tarkított jellegzetes fekete fémlemez-fedésével egy kincses ládikóhoz hasonlít. Ennél azonban sokkal érdekesebb az enteriőrben elhelyezett, tükrökkel és letisztult formavilággal létrehozott fény-árnyék játék markáns hangulata. A tető keleti homlokzatán három eltérő méretű VELUX tetőtéri ablak látja el az épület belsejét a lehető legtöbb természetes fénnyel. Bár az áttervezés során a pajta eredeti nyílászáróinak helyét meghagyták – ezek kívülről még mindig láthatók –, belülről teljesen beburkolták azokat.

tetoteri ablak14

tetoteri ablak15

tetoteri ablak16

A természetes fény, a fényvisszaverő felületek és a bútorozatlan stúdió egyszerűségének elegye olyan kreatív töltetű, 25 négyzetméteres helyiséget alkot, amely látszólag állandó változásban van.

tetoteri ablak17

(Forrás: Sajtóközlemény)

 

Kapcsolódó cikkek